Hij is een bekende in het centrum van Helmond, de vriendelijke, goedlachse en charmante Fred Bijsterveld. Bijna altijd te zien in zijn rode outfit, zijn bodywarmer of zijn fleece jack. Hij is zaterdags bijna altijd op de Helmondse markt en bij evenementen ook op zondag. Laatst was er een beetje paniek. Op social media verscheen het bericht dat vrijwilliger Fred Bijsterveld ging stoppen. Zelfs de marktkooplui kwamen vragen of dit waar was. Maar Fred ontkende stellig en zei dat dit niet klopte. Ik wilde er iets meer van weten en aangezien ikzelf al ruim 10 jaar met Fred werk als vrijwilliger, had ik een gesprek met hem en maakte het volgende verslag.

Fred begon als vrijwilliger ruim twintig jaar geleden bij de toen geheten Stadspromotie Helmond bij Peter-Paul van Meerwijk. Daarvoor had hij al eens gewerkt voor de Hartstichting en het Rode Kruis omdat zijn vrouw Els daar ook werkte. Niet lang daarna kwam Fred bij het Kasteel van Sinterklaas terecht waar hij het decor en de techniek verzorgde. In die tijd ging Fred ook met Peter-Paul werken bij de Kasteeltuinconcerten. Inmiddels was de naam Stadspromotie veranderd in Helmond Marketing en ging Fred ook daar aan de slag. Maar bij de Kasteeltuinconcerten had Fred wel het meeste werk.

Kasteeltuinconcerten

Op de vrijdag van het concert begon hij samen met enkele andere vrijwilligers, onder andere Ad van Senten en Peter Essinger al om 9.00 uur ’s morgens met het opbouwen van het podium, de backstage-tenten en het doen van de boodschappen want de artiesten en de vrijwilligers moesten die dag goed verzorgd worden. Zijn vrouw Els smeerde thuis meestal de vele broodjes die gegeten werden en Fred verzorgde toen de drank, het snoepgoed en het fruit. En als het concert afgelopen was en iedereen bijna huiswaarts ging waren Fred, Ad en Peter nog bezig met het afbreken van de tenten en het opruimen. Vaak waren zij dan pas om 03.00 uur ’s nachts klaar. De kleding die de vrijwilligers van de concerten droegen (maar ook de kleding van Helmond Marketing vrijwilligers) nam Fred mee naar huis om te wassen.

Verder heeft Fred nog ontzettend veel ander vrijwilligerswerk gedaan, hij kreeg er zelfs een Koninklijke onderscheiding voor. Het verslag zou te lang worden om alles op te noemen wat hij heeft gedaan, dus hier even een korte versie. Voor Helmond Marketing (en City marketing) organiseerde Fred de Piratendag, de Halloween-tochten, de kerst- en paasdagen (waar eieren en chocolaatjes werden uitgedeeld). ook was hij aanwezig bij de Moederdag-zondag waar de moeders vaak bloemen  kregen. Deze kleine presentjes zoals eieren, chocolade en bloemen werden geschonken door de marktkooplui. Want Fred werkte ook als vrijwilliger voor het Markt Promotieteam.

Fietsrondje Helmond

Maar Fred werkte ook als vrijwilliger voor Fietsrondje Helmond. De fietstocht die elk jaar werd gereden. Daar reed hij de route om de bordjes te controleren en eventueel te vervangen, hij zorgde voor de sponsors voor fruit en bij de Mysterytent was hij de hele dag bezig met opbouwen en afbreken. Hij regelde de fietssponsor, verzon de slagzin waarmee men een fiets kon winnen en ging met de winnaar vaak naar de fietsenwinkel die de fiets gesponsord.

De lijst vrijwilligerswerk is nog erg lang maar de belangrijkste evenementen waar Fred heeft meegewerkt zijn wel de Helmondse vierdaagse waar hij appels uitdeelde met burgemeester en wethouders en zijn hand- en spandiensten bij de televisiewerkzaamheden met carnaval.

Stoppen met vrijwilligerswerk?

Maar even terugkomend op het bericht dat Fred zou stoppen met zijn werk. Dit betrof het werk tijdens de coronacrisis. Daar heeft Fred enkele weken op de Helmondse markt rondgelopen om de mensen te waarschuwen om zich vooral te houden aan de 1.5 meter afstand, omdat anders de markt gesloten zou worden. Maar helaas kreeg hij allerlei verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Wegens het negeren van de 1,5 meter werd de markt ook een keer gesloten om 14.00 uur ’s middags. Fred vond de reacties vervelend en stopte met zijn werkzaamheden op de markt. Op mijn vraag wat zijn toekomstplannen zijn antwoordde Fred: ‘Zolang ik nog gezond ben ga ik er mee door. Misschien neem ik er in de toekomst een assistent of assistente bij die het misschien ooit zou kunnen overnemen. Maar ik heb er nog te veel zin in.’

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Aanvullende foto’s: Fred Bijsterveld

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *