Elkerliek zoekt balans tussen corona- en reguliere zorg

In het Elkerliek liggen momenteel weer diverse corona-verdachte en positieve patiënten. Dat komt omdat de afgelopen weken het aantal coronapatiënten in deze regio fors is toegenomen. Daarnaast heeft het Helmondse ziekenhuis patiënten van andere zwaarbelaste ziekenhuizen in Nederland overgenomen. “Uiteraard willen we iedereen de zorg blijven geven die nodig is. Daarbij draait het steeds om zoeken naar balans tussen corona- en reguliere zorg”, licht het ziekenhuis toe op de website.

Het Elkerliek houdt rekening met een verdere toename van het aantal corona-verdachte en positieve patiënten, zowel op de verpleegafdelingen als op de IC. Om hier voldoende op voorbereid te zijn, wordt voor de komende weken ‘op verantwoorde wijze’ het aantal grote planbare operaties verplaatst. Voor deze patiënten is namelijk vaak een langdurig verblijf in het ziekenhuis nodig. “Door de noodzaak van deze operaties kritisch te bekijken, creëren we extra ruimte op de verpleegafdelingen én kunnen medewerkers bijspringen in de zorg voor corona-positieve en -verdachte patiënten”, zo meldt het Elkerliek.

Meer zorg op afstand

De afgelopen periode is in het ziekenhuis veel ervaring opgedaan met telefonische en videoconsulten. Dat bleek vaak een prima alternatief voor een afspraak in het ziekenhuis. “Indien mogelijk zullen we weer inzetten op deze vorm van zorgverlening. Zo verminderen we de toestroom van patiënten naar ons ziekenhuis.”

Draag een mondkapje

Het Elkerliek screent iedereen zorgvuldig op corona-risico’s en is dus veilig te bezoeken. In lijn met het landelijk beleid wordt dringend verzocht om in de openbare ruimte een (eigen) mondkapje te dragen. Het einde van dit gebied is aangegeven met gele vloerstickers. Vanuit de openbare ruimte komen bezoekers in de ‘medische ruimte’. Daar worden de geneeskundige richtlijnen voor het gebruik van medische mondneusmaskers voor patiënten en medewerkers opgevolgd. Vandaar dat bezoekers daar zorgverleners ziet die geen mondkapje dragen. Vanzelfsprekend mogen bezoekers wel hun eigen mondkapje ophouden.

#Ikdoewelmee

“Wij willen de juiste zorg kunnen blijven bieden aan iedereen die dat nodig heeft. Help ons daarbij door ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet verder kan verspreiden. Blijf dus thuis als u corona-achtige klachten heeft, denk aan de handhygiëne (bij binnenkomst en als u arriveert op een polikliniek of afdeling) en houd overal anderhalve meter afstand”, roept het Elkerliek op. Verder geldt in het Helmondse ziekenhuis: slechts 1 bezoeker per (opgenomen) patiënt, kom indien mogelijk alleen naar een afspraak (bij kinderen en in uitzonderlijke gevallen is max. 1 begeleider toegestaan) en verlaat het ziekenhuis zo snel mogelijk na de afspraak.

Stel noodzakelijke zorg niet uit

Vanzelfsprekend geldt dat mensen die acute zorg nodig hebben altijd in het ziekenhuis terecht kunnen. “Heeft u dus urgente klachten waarvoor u een beroep moet doen op ziekenhuiszorg, stel dat dan niet uit”, is de oproep van het Elkerliek.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur Ditisonzewijk.nl Helmond en Omroep Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *