Elkerliek schrikt van bezoekersaantallen, extra beveiligers

Het Elkerliek heeft al langere tijd de regel dat er maar één bezoeker per patiënt aanwezig mag zijn. Helaas wordt deze regel door veel bezoekers niet nageleefd. Het ziekenhuis is daarom genoodzaakt extra beveiligers in te zetten. 

Om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te vermijden, kan er tijdens bezoekuren in Elkerliek ziekenhuis maximaal één bezoeker bij de patiënt aanwezig zijn. Dat is voor veel patiënten die in het ziekenhuis verblijven en hun familieleden  erg vervelend en beperkend. Om daaraan tegemoet te komen, werd sinds eind juni toegestaan dat bezoekers elkaar buiten het gebouw afwisselden.

Helaas constateert het ziekenhuis een toename van ongewenste situaties: familieleden gaan gezamenlijk patiëntenkamers in, het afwisselen van bezoekers gebeurt niet buiten maar bij de patiënt en er ontstaat regelmatig groepsvorming van ‘wachtende families’ die geen anderhalve meter afstand houden. Verpleegkundigen zijn veel tijd kwijt met bezoekers hierop aan te spreken. Dit gaat ten koste van het uitvoeren van zorgtaken. De laatste tijd krijgen verpleegkundigen zelfs regelmatig te maken met bezoekers die verhit de discussie met hen aangaan. Ook patiënten valt dit op. Een patiënt vertelt anoniem: “Ze stonden met vier man langs het bed van mijn ‘buurvrouw’. Er was hier amper nog plek. En toen kwam er nóg iemand voor haar binnen. Naar anderhalve meter werd al helemaal niet gekeken. Ik dacht nog ‘dit kan toch niet zo?’ Ik was blij dat de verpleegkundige er wat van zei. Maar hoe zij daarna werd afgeblaft…. Ik schrok er van.”

Verpleegkundige of ‘politieagent’
Het gedrag van de bezoekers van de laatste weken stelt teleur, blijkt uit de woorden van prof. dr. Eveline de Bont, voorzitter raad van bestuur van het Elkerliek ziekenhuis: “Maandenlang hebben onze verpleegkundigen, onder extreme omstandigheden, álles gegeven om ernstig zieke coronapatiënten goede zorg te bieden. Dag in, dag uit. Hun inspanningen werden ook in Helmond en de Peel gezien: er werd minutenlang dankbaar voor hen geklapt. Onze medewerkers, verpleging en medisch specialisten, zullen weer klaarstaan als een tweede golf zich onverhoopt aandient. Onze medewerkers willen goed kunnen zorgen voor de patiënten. Het helpt dan niet als ze gedwongen politieagent moeten spelen richting bezoekers. Zeker niet als die bezoekers vervolgens verbaal of zelfs fysiek geagiteerd of zelfs agressief naar hen worden. Het lijkt alsof iedereen al weer vergeten is, hoe waardevol en belangrijk zorgmedewerkers zijn voor de gezondheid  van onze samenleving.”

Extra beveiligers zullen nu verpleegkundigen ondersteunen tijdens de bezoekuren. In het Elkerliek is een bezoekuur van 18.00 tot maximaal 19.30 uur. Tijdens dit bezoekuur handhaaft het Elkerliek nadrukkelijk één bezoeker per patiënt zonder tussentijdse afwisseling. Tegen een achtergrond van een stijgend aantal coronabesmettingen, zet het Elkerliek hiermee de veiligheid van medewerkers en patiënten nadrukkelijk op de eerste plaats.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Liam Toll

Liam Toll volgt namens Ditisonzewijk - Helmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Dit artikel heeft 1 reactie

 1. Avatar
  Coby Reply

  Ik heb net een paar dagen in het ziekenhuis gelegen
  Ik vond het prima een persoon per bezoek
  En dan alleen bezoek van 18.00 tot 20.00
  Moet zo blijven
  Heerlijk rustig overdag
  Misschien dan twee personen
  Bewakers in zetten
  Dit kan het verplegend pers niet oplossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *