Elkerliek en CZ bekrachtigen duurzame coalitie met workshop zorgvernieuwing

Zorgverzekeraar CZ was woensdag in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond te brainstormen over het versnellen van de gezamenlijke ambities op gebied van zorgvernieuwing. Zo brachten het Elkerliek en CZ in de praktijk wat ze al eerder met elkaar waren overeengekomen. Eerder dit jaar werd namelijk een overeenkomst gesloten om samen een zogenoemde duurzame coalitie te vormen en de samenwerking de komende vijf jaar te intensiveren. Met de financiële afspraken in deze overeenkomst is een totaal bedrag van meer dan een half miljard euro gemoeid.

Basis voor de samenwerking is een financiële vijfjarenovereenkomst zonder oneigenlijke productieprikkels. Eén van de prominente doelstellingen is om de komende jaren de toenemende zorgvraag op te vangen bij nagenoeg gelijkblijvende kosten. Daarbij is het streven om kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg te verhogen, evenals het werkplezier van zorgprofessionals. ‘Wat we met CZ gaan doen, is goed nieuws voor de 250.000 mensen die in deze regio wonen’, zegt Eveline de Bont, bestuurder van het Elkerliek. ‘Zorgvernieuwing om de beste zorg te kunnen blijven leveren en tegelijkertijd financieel gezond blijven, is namelijk alleen mogelijk met steun van de grootste zorgverzekeraar in deze regio.’

Corona zorgt voor meer zorg op afstand

De coronacrisis bracht met zich mee dat de planbare zorg binnen de ziekenhuismuren zo goed als volledig moest worden stopgezet. Binnen het Elkerliek werd gezocht naar creatieve oplossingen om deze zorg toch te kunnen blijven aanbieden. Zo heeft eHealth (zoals consulten via beeldbellen en uitbreiding van de behandelapp) een versnelde ontwikkeling doorgemaakt. Daardoor is het toenemend mogelijk om patiënten op afstand te behandelen en ze zelf meer invloed en verantwoordelijkheid in de behandeling te geven. Ook zag Elkerliek mogelijkheden in het gebruik van flexibel kunststofgips waardoor patiënten niet terug hoeven te komen om het gips te verwijderen.

Boost aan zorgvernieuwing vasthouden

Het Elkerliek ziekenhuis en CZ verwachten dat het bundelen van dit soort slimme zorgvernieuwingen ervoor kan zorgen dat het aantal ziekenhuisbezoeken daalt, terwijl de kwaliteit hoog blijft. Bovendien kunnen nieuwe patiënten sneller gezien worden doordat wachttijden verminderen. Onderwerp van de gezamenlijke brainstorm over zorgvernieuwing was dan ook om met elkaar te bespreken hoe dit soort positieve bijvangsten van de coronacrisis behouden kunnen worden. Zo kan immers een grote stap richting toekomstbestendige zorg gezet worden. Joep de Groot, voorzitter Raad van Bestuur van CZ: We zien dat het Elkerliek de coronacrisis heeft aangegrepen om een grote stap te zetten naar het toekomstbestendig maken van de zorg. We vinden het belangrijk om daar als coalitiepartner ook in bij te dragen. Dat doen we door onze kennis en ervaring met bijvoorbeeld de opschaling van eHealth in te brengen.’

Samen vooruit kijken 

CZ en Elkerliek gaan samen ook kijken naar andere nieuwe, voornamelijk digitale, mogelijkheden om patiënten op afstand begeleiden.  Door het vormen van een duurzame coalitie is er nu een stevige basis om hierin versneld stappen te zetten voor de regio Helmond en de Peel.


Op de foto van links naar rechts: Chistian Schoenmakers (voorzitter Vereniging Medische Staf Elkerliek), Eveline de Bont (voorzitter Raad van bestuur Elkerliek), Joep de Groot (voorzitter Raad van bestuur CZ), Hans Westerhof (voorzitter Medisch Specialistisch Bedrijf Peelland)

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Elkerliek Ziekenhuis

Het Elkerliek ziekenhuis is een modern, algemeen ziekenhuis. Wij zorgen voor je, op drie locaties in de regio. In Helmond staat de hoofdvestiging: het centrum voor langdurige en intensieve zorg, complexe operaties en poliklinische hulp. Ook vind je hier de Spoedeisende Hulp en Eerste Hart Hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *