Elk jaar maken de eindexamenleerlingen van het Jan van Brabant college een kunstwerk voor een eindexamententoonstelling. Het wordt uiteindelijk geëxposeerd in De Cacaofabriek. Want, wat is er nu leuker dan jouw eindproject tentoongesteld te zien in een echte expositieruimte? Helaas, zoals veel activiteiten, kan dat dit jaar niet doorgaan in verband met de coronamaatregelen. Aangezien alles in deze tijd online gebeurt, laat de docent een stukje van de expositie zien op de website van de school.

Docent Pascal de Caluwe vertelt dat leerlingen van havo en vwo gedurende een heel jaar werken aan een kunstobject, hun eindexamenwerk. In dat werk dienen zij een boodschap over te brengen aan het publiek. Het is moeilijk om een werk te beoordelen en te bepalen wat wel of geen kunst is. De opdracht wordt daarom opengesteld. Eerder hebben de leerlingen geleide opdrachten gekregen met een bepaalde techniek of materiaal als leidraad. In het examenjaar worden zij in die keuzes vrijgelaten. Ze maken een werk dat een bepaalde boodschap overbrengt. Dat kan heel positief zijn, maar mag ook een onderwerp zijn waarvan de leerling zegt: ‘Ik wil dat de wereld zich daar druk over maakt’.

Leerling Nieke Kerkhof maakt in eerste instantie een Barbiepop met vleugels  omhuld met plakband en plasticfolie. Uiteindelijk werd haar werk groter. Ze vond de Barbiepop wel oké, maar de ouders van Nieke kochten een grotere pop. De Barbie werd hiermee het prototype.
Nieke is blij met het nieuwe, grotere resultaat en wil de fantasie een beetje terugbrengen bij de mensen. Ze maakte daarom dit elfje.

Ymke Reynaert tekende een portretfoto na op groot formaat. Het is een persoon waarbij water over het gezicht stroomt. Ymke tekent al langer op realistische wijze en koos deze foto om zichzelf uit te dagen. Nooit eerder tekende zij waterdruppels op deze manier. In de brugklas begon zij met realistische tekeningen. De docent gaf haar beter papier en zo oefende zij zichzelf in de techniek.

Docent Pascal de Caluwe plaatste de kunstwerken op de website van school, zodat mensen daar voorbeelden uit de expositie kunnen zien. Pascal hoopt snel terug te kunnen naar de normale situatie, zodat de werkstukken toch ‘in het echt’ bewonderd kunnen worden.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Omroep Helmond

Omroep Helmond, het lokale TV en Radio station van Helmond Stadsradio Helmond is al vanaf 1984 in de lucht (FM 107.2 Mhz) en op de kabel (FM 94.4 mhz). Onze organisatie heeft ook de beschikking over een TV - kanaal op de kabel frequentie 256, en UPC digitaal kanaal 31.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *