Eerste motorrijder van Nederland was een Helmonder

De eerste motorrijder van Nederland was vermoedelijk een Helmonder. Al in 1895 reed Jos van der Meulen, een Helmondse smid en rijwielhandelaar, rond op een motorrijwiel. Een nieuw vervoermiddel uit de tijd dat er zelfs nog geen automobielen reden. Zijn rijwiel van van het merk Hildebrand & Wolfmüller (H&W), het eerste bedrijf dat motorfietsen in serie produceerde. Op zaterdag 26 september vindt op de Automotive Campus in Helmond een evenement plaats naar aanleiding van deze bijzondere gebeurtenis van 125 jaar geleden.

Tijdens het evenement wordt aan de belangstellenden een originele H&W getoond, samen met een aantal andere motoren die de ontwikkeling van dit motorvoertuig laten zien. Er zijn ook voorbeelden te zien van elektrische motoren die nu op de markt zijn. Men kan zich aanmelden voor een proefrit met deze elektrische motor. Iedereen die een proefrit wil maken, moet zich vóór 25 september aanmelden bij: gertjan@electricmotorbikes.nl

Paul Vlemmings houdt om 11.00 en 14.00 uur een lezing over de eerste motorrijder van Nederland en zijn motor. Ook is er nog een kleine tentoonstelling over de H&W, over de Brabander die er ook een in zijn bezit had en over andere bijzondere en innovatieve motoren uit de geschiedenis.

Belangstellenden kunnen een rondleiding volgen door het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie. Daar krijgen zij uitleg over NCAD-activiteiten en over de collectie en kan men bijzondere documenten inzien. Het NCAD beheert een grote collectie boeken, tijdschriften, folders, foto’s enz.; een deel daarvan betreft tweewielers. Het evenement duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Koffie en thee zijn verkrijgbaar.

Motorrijders en motorliefhebbers zijn van harte welkom. Zij worden in de gelegenheid gesteld hun motor aan het publiek te laten zien op de parkeerplaats.

Wil je meer weten over dit evenement en het NCAD schrijf dan naar info@ncad.nl of bel 06 – 5354 0283 (Fons Alkemade).

Bron afbeelding Automotive Campus

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur Ditisonzewijk.nl Helmond en Omroep Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *