Eerste fijnstofsensor van Rijpelberg geplaatst

De kwaliteit van de lucht die wij inademen is aanleiding tot stevige discussies binnen de Europese Unie en daarmee ook in Nederland. In de Helmondse wijk Rijpelberg kan vanaf vandaag gemeten worden hoe goed (of slecht) die luchtkwaliteit is. Aan het huis van Johan Megens werd de eerste van twintig fijnstofmeters geïnstalleerd. 

Overgewaaid

In Duitsland wordt al langer op lokaal niveau gekeken naar de kwaliteit van de lucht. Wat begon in Stuttgart met een zelfgebouwde meter, spreidde zich als een olievlek uit over Duitsland en deed ook in Nederland haar intreden. GroenLinks-raadslid Bert van Sas kwam vorig jaar met het initiatief voor fijnstofmetingen in de gemeenteraad van Helmond. Zijn idee is nu uitgevoerd in het huis van Johan Megens.

Simpele meter

De meter is vrij simpel te maken. Hij bestaat uit twee modules: de fijnstofsensor en een wifi-kaartje. Deze elektronica wordt in een gebogen pvc-buis geplaatst met twee openingen aan de onderkant. Aan de meter zit een plastic buisje bevestigd dat door de openingen de lucht naar binnen kan zuigen en zo de luchtkwaliteit kan meten.

Strategisch

In het totaal worden er dus twintig meters in Rijpelberg geplaatst. Deze kunnen niet zomaar ergens opgehangen worden. Daarvoor moet er aan twee eisen voldaan worden. De buren mogen geen schoorsteen hebben met een open haard hebben die hout verbrand. Ook moeten de meters een bepaalde afstand uit elkaar hangen. Aan de meter zelf zijn geen kosten verbonden (deze wordt namelijk gesubsidieerd door de gemeente). De meter verbruikt ook amper stroom. “Per jaar verbruikt de meter zo’n 5 euro aan stroom. Het is wel belangrijk om hem op het lichtnet aan te sluiten. Een powerbank of zonnecel herkent hem niet, omdat die zo weinig stroom verbruikt”, legt Megens uit.

De data die de meter ophaalt wordt elke tien minuten geüpload naar luftdaten.info . De meter die vandaag is opgehangen is daar ook al te zien. Alle andere meters die door heel Europa hangen, zijn daar terug te vinden en te vergelijken met de kwaliteit in de Rijpelberg.

Waarom Rijpelberg

Rijpelberg is binnen Helmond een interessante wijk voor dit project. In de wijk hebben ze niet alleen last van fijnstof dat neerdaalt uit het verkeer, industrie en veehouderijen in de buurt, maar ook van de populaire houtkachels. Het doel van dit project is dan ook om een beter beeld van de omvang van fijnstof in de Rijpelberg te krijgen. Dan kan er wellicht een nieuw beleid worden gemaakt.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Liam Toll

Liam Toll volgt namens Ditisonzewijk - Helmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *