Bij Berkendonk is het altijd goed vertoeven. Vooral als er evenementen zijn, als er gezwommen kan worden en vanaf nu is Berkendonk ook een goede locatie voor sportwedstrijden. Er werden al wielrenwedstrijden georganiseerd maar sinds vanmorgen is het ook een mooie locatie voor de triatlon van Brabant. Het is 29 september en een sombere dag maar er werd weer iets georganiseerd dat vrij nieuw is: de eerste editie van de triatlon Brabant.

Een grote wit-rode tent  was het meldpunt voor de sporters, waar de vrijwilligers al klaar stonden voor de briefing. Na een welkomstwoord kregen de sportieve deelnemers van de triatlon al te horen dat,  vanwege de temperatuur van het water, het dragen van een wetsuit tijdens het zwemmen verplicht was. Bij het fietsen en hardlopen mochten zij dat uitdoen. Volgens bronnen was het aantal deelnemers ongeveer tussen de tweehonderdvijftig en driehonderd. Een behoorlijk aantal dus. En de deelnemers kwamen overal vandaan. Eindhoven, Veghel en zelfs uit Haarlem. Een flinke klus voor de vrijwilligers en de organisatie om alles in goede banen te leiden. Op het water lagen al twee boten van de reddingsbrigade, enkele duikers lagen al bij de boeien in het water.

De eerste groep die vertrok waren dames. De tweede groep bestond uit dames en heren. Het lag aan het parcours. Sommigen moesten na het zwemmen (twee ronden) bij het fietsen meerdere ronden fietsen en als zij klaar waren en moesten lopen waren er ook verschillende aantal ronden.

Zwemmen-Fietsen-Lopen

Het was een harde strijd. Als men na het zwemmen klaar was volgde de fietswedstrijd. De deelnemers kwamen dan aan op de plaats waar de fietsen gestald stonden, soms nog worstelend met het lange koord om de wetsuit uit te trekken. Alles draaide om snelheid en behendigheid. Er waren tot verbazing van het publiek fietsen bij, waar de schoenen aan de trappers waren gebonden. De renners sprongen dan blootsvoets op de fiets en tijdens het rijden werden de schoenen aangetrokken. Soms leverde dat hilarische momenten op. Een renner verloor tijdens het starten een van zijn schoenen maar door de snelheid had hij schijnbaar geen zin om te stoppen en reed met een schoen aan zijn voet gewoon verder. Als men dan de fietsronden had afgewerkt startte het loopgedeelte van de wedstrijd. Ook hier moesten de deelnemers een verschillend aantal ronden lopen. Eenmaal bij de finish zag je de opluchting bij de deelnemers op het gezicht. Uitgeput, verkleumd en koud liepen zij naar de familie, kennissen en bekenden die waren komen aanmoedigen en ze waren blij dat het er op zat. Na de prijsuitreiking waren de meeste sporters alweer aangekleed en al snel op weg naar huis, waar het lekker warm en knus zou zijn….

Foto’s en verslag Hans Choufoer

VDIOWHCHtriathlon Brabant (51) DIOWHCHtriathlon Brabant (55) DIOWHCHtriathlon Brabant (2) DIOWHCHtriathlon Brabant (53) DIOWHCHtriathlon Brabant (54) DIOWHCHtriathlon Brabant (57) DIOWHCHtriathlon Brabant (59) DIOWHCHtriathlon Brabant (5) DIOWHCHtriathlon Brabant (4) DIOWHCHtriathlon Brabant (7) DIOWHCHtriathlon Brabant (74) DIOWHCHtriathlon Brabant (8) DIOWHCHtriathlon Brabant (75) DIOWHCHtriathlon Brabant (64) DIOWHCHtriathlon Brabant (81) DIOWHCHtriathlon Brabant (14) DIOWHCHtriathlon Brabant (80) DIOWHCHtriathlon Brabant (87) DIOWHCHtriathlon Brabant (86) DIOWHCHtriathlon Brabant (84) DIOWHCHtriathlon Brabant (60) DIOWHCHtriathlon Brabant (22) DIOWHCHtriathlon Brabant (20) DIOWHCHtriathlon Brabant (16) DIOWHCHtriathlon Brabant (29) DIOWHCHtriathlon Brabant (30) DIOWHCHtriathlon Brabant (36) DIOWHCHtriathlon Brabant (34) DIOWHCHtriathlon Brabant (21) DIOWHCHtriathlon Brabant (28) DIOWHCHtriathlon Brabant (39) DIOWHCHtriathlon Brabant (40) DIOWHCHtriathlon Brabant (47) DIOWHCHtriathlon Brabant (45) DIOWHCHtriathlon Brabant (50) DIOWHCHtriathlon Brabant (48)

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *