Een echt thuis voor mensen met dementie

Blok 25 in De Veste is een echt zorgblok geworden. Woningcorporatie woCom en drie Helmondse maatschappelijke organisaties hebben gezamenlijk een nieuwbouwproject gerealiseerd. Het gaat om De Zorgboog, ORO, Stichting SamenGaan. Op 11 mei 2019 konden bezoekers eenmalig gaan kijken bij de vier kleinschalige woningen van de Zorgboog, waar in de tweede helft van mei de eerste mensen met dementie en/of ouderen met een lichamelijke beperking die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen, hun intrek gaan nemen.

Er zijn vier woningen die ieder ruimte geven aan zeven mensen met dementie. Iedere bewoner heeft straks een eigen kamer die hij/zij deels zelf kunnen inrichten. Per woning is er een grote woonruimte met ruimte. De bovenwoningen hebben een ruim balkon en de onderwoningen een mooi aangelegde tuin. We spreken met Corrie van der Gaarden, afdelingshoofd zorg van De Zorgboog, over deze woningen.

“Iedere woning heeft een eigen team met zorgmedewerkers. Er zit veel techniek in dit gebouw. Zo kan degene die nachtdienst heeft de vier woningen in de gaten houden,” vertelt Corrie. Ze legt uit dat De Zorgboog heeft gekozen voor kleinschalig wonen, om daarmee een zo huiselijk mogelijke sfeer te creëren voor de cliënten. Naast de gediplomeerde zorgmedewerkers zijn er ook gastvrijheidsmedewerkers die o.a. zorgen voor het ontbijt en zorgen dat er altijd iemand aanwezig is in de gezamenlijke woonruimte als de zorgmedewerkers bezig zijn met cliënten. “Daardoor zijn de cliënten minder lang alleen, zijn er meer activiteiten en is er meer ruimte voor een praatje,” gaat Corrie verder. De activiteiten worden vooral gericht op het huiselijk leven, zoals meehelpen met koken en afruimen. “Dingen die ze thuis ook deden.”

De vier woningen zijn bedoeld voor mensen met dementie die woonachtig zijn in Brandevoort of waarvan familieleden in Brandevoort wonen. De gedachte daarachter is dat de familieleden dan vaker op bezoek kunnen komen, omdat ze geen lange reistijden meer hebben.

Het zijn zeven eenpersoonskamers. Je kunt als echtpaar hier terecht als beiden een indicatie voor dementie hebben. In de slaapkamers is er ruimte om een stoel of een televisie bij te plaatsen, of foto’s op te hangen. “Ze kunnen er echt hun eigen kamer van maken,” aldus Corrie.

Kleinschalig Wonen Brandevoort is gevestigd aan de Vaartsestraat 40 in Helmond.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Erwin

Passie voor fotografie/video en speciaal natuurfotografie. Woonachtig in wijk Brandevoort en daar actief als redactie / fotografie voor Ditisonzewijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *