E-Waste Race ook op Helmondse school

De E-Waste Race wordt van 7 september tot 1 oktober weer georganiseerd. Dit is een wedstrijd voor scholen voor de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 om zoveel mogelijk elektronisch afval te verzamelen.

E-waste betekent eigenlijk elektronisch afval. Alle leerlingen krijgen op school eerst een interactieve gastles waarin zij leren hoe belangrijk het recyclen van dit afval is. Want het elektronische afval bevat veel materialen die hergebruikt kunnen worden. Ook een groep leerlingen van basisschool de Vlier doen met deze landelijke actie mee.

Hoe gaat het eigenlijk in zijn werk? Alle deelnemende scholen strijden tegen elkaar om zoveel mogelijk afval te verzamelen. Dat gaat als volgt: mensen die hun E-waste kwijt willen, kunnen dit invoeren op de site van de E-waste race. (ewasterace.nl). Dit wordt genoteerd en doorgegeven aan de scholen  die in die gemeenten mee doen. Deze scholen halen het dan op bij de inwoners, maar de mensen kunnen dit ook afgeven op de scholen zelf. Daar verdienen de leerlingen punten mee.

Zo maar even een voorbeeld: een kabel levert 8 punten op en een telefoon levert wel 50 punten op. Let op, dit is slechts een voorbeeld. Maar de leerlingen kunnen ook strafpunten krijgen. Als er een lijstje binnenkomt van mensen waar het afval op gehaald kan worden en de leerlingen komen het niet ophalen krijgen ze strafpunten. Het afval wordt gesorteerd op de school waar kliko’s staan om het afval in te leveren . De bedrijven die het recyclen komen het dan weer ophalen. De E-Waste Race werkt samen met de gemeenten en de lokale afvalbedrijven. Op de Vlier zijn enkele leerlingen die meedoen onder begeleiding van onderwijskrachten Judith en Sonya.

Als wijkreporter ben ik eens gaan kijken en was verbaasd wat er allemaal al was ingeleverd. Kabels, telefoontjes, wekkers, radio’s en zelfs ventilatoren. Muziekboxen en alles waar een stekker aan zat was er wel ingeleverd. Het is nu de kunst voor de leerlingen zoveel mogelijk punten te verdienen. De uitslag wordt half oktober bekendgemaakt. De winnende groep krijgt als hoofdprijs een geheel verzorgde schoolreis naar de Ontdekfabriek in Eindhoven. Laten we hopen dat de Vlier het goed doet zodat er weer iets te vieren valt op school…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *