Drama voor watervogels Warandepark

Terwijl Nederland zucht onder de tropische hitte en probeert zoveel mogelijk verkoeling te zoeken aan het water en in de schaduw, voltrekt zich een drama onder de watervogels in het Warandepark en andere vijvers in de omtrek.

Twan Spierings, Stichting Dierenambulance Helmond e.o., vertelt dat er in twee dagen tijd al ruim 16 dode eenden uit de vijver van het Warandepark zijn gehaald. De gemeente Helmond is hierover geïnformeerd en staat klaar om actie te ondernemen. Het is op dit moment wachten op de officiële doodsoorzaak.

Een van de oorzaken kan zijn botulisme, dit komt vaak voor wanneer het zo warm is. Het water van een vijver is vrij ondiep en wordt hierdoor snel opgewarmd tot 20 graden Celsius of warmer. Wanneer het water stil staat, wordt het zuurstofarm en deze omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de bacteriën die botulisme veroorzaken zich snel vermeerderen. Deze bacterie zorgt ervoor  dat watervogels maar ook vissen sterven.

Wanneer de dode dieren in het water blijven liggen, wordt het water eiwitrijk. Hierdoor wordt de ideale voedingsbodem voor het botulisme bereikt. Het is dan ook belangrijk dat wanneer mensen dode watervogels en vissen zien, zij dit zo snel mogelijk melden bij de Dierenambulance. De Dierenambulance haalt de dode dieren dan met spoed weg en alarmeert de gemeente. Wanneer botulisme inderdaad de doodsoorzaak is, wordt de brandweer ingeschakeld die ervoor zorgt dat het water van de vijver wordt rond gepompt, hierdoor komt er weer meer zuurstof in het water.

Wil Kregting, voorzitter van het Vogelasiel Someren e.o., vertelde dat er al ongeveer 25 levende watervogels met verlammingsverschijnselen zijn binnengebracht. Dat is één van de symptomen van botulisme. Het blijkt betrekkelijk eenvoudig te zijn om de watervogels te genezen. Veel water laten drinken en na 2 dagen is al een duidelijke verbetering te zien. De vogels kunnen dan ook snel weer worden vrij gelaten.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Regina Blok

Regina Blok Redacteur Ditisonzewijk.nl Ik ben geboren in Den Haag. Vanwege mijn werk, in de IT, ben ik in 1994 verhuisd naar Helmond. In 1999 bij de Dierenambulance Helmond begonnen als vrijwilliger op de bus. Nu doe ik alleen nog thuis opvang, moederloze jonge katjes vanaf 1 dag oud tot wilde kleintjes van een week of 6, die gesocialiseerd moeten worden. Presentatrice bij het radioprogramma Nieuwsdesk bij Omroep Helmond. En nu dus ook redacteur bij Dit is onze wijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *