Dorsdag in Stiphout vol van nostalgie en jeugdsentiment

In Stiphout vond op zondag 30 september 2018 weer de jaarlijkse dorsdag plaats. De tractorclub T.C. De Blôkers hadden weer goed hun best gedaan om deze historische dag mooi te presenteren. Op het terrein bij de Oude Toren stonden langs de rand enkele tractoren opgesteld en over het hele veld werden de oude ambachten van vroeger gedemonstreerd.

Vooral de jeugd keek verbaasd en belangstellend toe naar het werk van enkele dorsers die bezig waren met het koren en wat er van over bleef. Een ijzersmid stond zich in het zweet te werken met het slaan op kokend hete stukken ijzer, waar hij vierkante spijkers van maakte. Weer verderop zat een mandenvlechtster  netjes een mand te vlechten van lange twijgen. Bij een machine die wat lawaai maakte werden er houtblokken gekloofd.  Tegenwoordig gebruikt men een aks of grote bijl. Hier op het grote veld werd een machine gebruikt. Vroeger zag je haast niet anders.

Verder over het veld hing ook een lekkere lucht die de wijkreporter eerst niet thuis kon brengen tot hij een vrouw bij een grote dampende ketel zag staan en waar de geur steeds sterker werd. Het bleek een rabarber ketel te zijn. Deze was ruim gevuld met dampende en kokende rabarber. Zij maakte rabarberjam. Ik rilde al bij de gedachte, want rabarber is iets wat ik absoluut niet lekker vind. Zij moest er om lachen en vond dat ik maar iets moest proeven met rabarbersmaak. Toen kreeg ik een heerlijk rabarber-ijsje.

Iets verderop waren enkele kinderen onder streng toezicht van pappa en mamma bezig bij een gloeiend hete grote pan waarin zij brood konden bakken. De meeste beroepen die er werden gepresenteerd waren meestal nieuw voor de kinderen en zij keken hun ogen uit. Het was een mooie dag die ervoor zorgde dat de jeugdherinneringen weer boven kwamen, pure nostalgie. En voor de kinderen was het ook erg leerzaam.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *