‘Doe mee met GFT!’

Blink start pilot afvalscheiden in Helmondse Apostelwijk

Circa 45% van ons GFT-afval belandt bij het restafval. Zonde!

GFT (groente-, fruit-, tuinafval én etensresten) is namelijk voor 100% te recyclen tot nieuwe producten. Zo wordt van GFT-afval compost gemaakt dat weer gebruikt wordt bij de aanleg van plantsoenen of voor tuinbouw. Hoe meer GFT in de groene bak, hoe minder restafval in de verbrandingsoven terecht komt.

In samenwerking met buurtvereniging Apostelwijk is een proef gestart in de Helmondse Apostelwijk.

‘Apostelwijkers’ scheiden hun GFT-afval

Omdat afvalscheiden best wat meer moeite kost, ging Blink persoonlijk de deuren langs en bood iedere ‘Apostelwijker’ een gratis biobakje aan voor in de keuken.

‘GFT-afval scheiden begint namelijk in de keuken en is eigenlijk heel gemakkelijk’, aldus een actieve bewoner!  Aardappelschillen, eierschalen, kippenbotjes, etensrestjes en nog veel meer worden nu verzameld in het biobakje dat op het aanrecht of in het keukenkastje staat.

Bewoners hoeven zo niet voor elk beetje GFT naar buiten te lopen. Het biobakje wordt dagelijks geleegd in de grote groene GFT-container en klaar! Zo eenvoudig is het.

‘Wat we vaak zien is dat mensen wel weten dat ze afval moeten scheiden maar niet weten wat er nu wel of niet in de groene bak mag, aldus Mark Vaal, directeur bij Blink.’

Zo weten veel mensen niet dat etensresten die je ’s avonds overhoudt na het eten ook gewoon bij het GFT mogen. En koffiedrab en koffiefilters kunnen er ook gewoon bij. Om mensen daarbij te helpen heeft Blink een scheidingswijzer ontwikkeld waarop precies staat wat er wel en niet in de groene GFT-container mag.

Verder deelde Blink een flyer uit met daarop uitleg over het doel van de pilot. Mensen reageerden heel enthousiast. Buurtvereniging Apostelwijk heeft al diverse projecten succesvol geïntroduceerd in deze wijk zoals de projecten in het wijkpark, de Goorloopzone en de zonnepanelen.

Informatieavond

Tijdens de informatieavond op 21 oktober in Zaal de Koning werd de pilot officieel geïntroduceerd en nam Mark Vaal (directeur Blink) de ‘Apostelwijkers’ mee in de wereld van afval. Aan de hand van de stelling: ’Ze gooien toch alles op één hoop’, ontstond een zinvolle discussie.

Feiten en fabels kwamen op tafel en vragen werden beantwoord. Alle aanwezigen mogen terugkijken op een leuke avond! En hier stopt het niet! De pilot wordt vervolgd waarbij Blink hoopt op mooie GFT-resultaten met de Apostelwijk als proeftuin.

‘Doe mee met GFT!’ Zo zorgen we er samen voor dat afval weer grondstof wordt.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *