Een herdenking die we niet zo snel meer zullen vergeten, omdat hij door het Corona virus wordt beheerst. Alles moet worden aangepast, voor de herdenking van onze oorlogsslachtoffers, als ook voor de herdenking van onze veteranen die gesneuveld zijn door de handhaving van de wereldvrede.

De herdenking die zoals elk jaar op een zelfde moment in het Hortensiapark plaatsvindt, zal dit jaar in die vorm geen doorgang kunnen vinden. Burgemeester Elly Blanksma laat weten dat ze op een besloten moment in het Hortensiapark – in het bijzijn van een veteraan en de toekomstige jeugdburgemeester Noël Silalahi- een krans zal leggen namens de Helmondse gemeenschap en de veteranen. Wanneer en hoe laat werd niet bekend gemaakt, om te grote toestroom van publiek te voorkomen. Ook de pers werd niet uitgenodigd, om te voorkomen dat zij misschien een bericht zouden doen uitlekken, over plek en tijd.

Hoe komt deze wijkreporter er dan wel terecht, dat zal ik u vertellen. Het lijkt wel een wonder, want ik ga in deze Corona tijd op maandagmorgen boodschappen doen en dus ook naar de bakker. Die bakker is in de Geysendorfferstraat en dan kom je langs het Hortensiapark gereden. Wat schetst mijn verbazing dat ik daar bij de gedachteniskapel mensen zie die iets aan het voorbereiden zijn. Daar wilde ik wel iets meer van weten en toog er naar toe.

Navraag leverde als antwoord op dat, er binnen niet al te lange tijd de Dodenherdenking zou gaan plaatsvinden. Het voelde als een wonder, dat er ondanks alle geheimhouding, mij dit zo maar overkwam. Nu ben ik altijd wel op het onverwachte voorbereid en heb altijd wel een camera bij mij. Dat kwam nu wel heel goed uit en kon ik mij voorbereiden op een wel een heel speciale reportage, waarbij verder geen pers aanwezig was.

Toespraak door burgemeester Blanksma

Burgemeester Elly Blanksma sprak de toespraak uit voor de camera, zoals ze dat normaal zou hebben gedaan, zoals alle jaren het geval was, zonder Corona virus problemen, met een heel groot publiek dat altijd aanwezig is. Het was een mooie toespraak die de tv-kijkers en radioluisteraars dezelfde avonds nog te horen kregen. Noël Silalahi droeg hierna een mooi gedicht voor namens de Helmondse jeugdgemeenteraad.

Het was voor hem tevens, het eerste openbare optreden, als jeugdburgemeester van Helmond. Op het moment waarop elk jaar door velen kransen en bloemen worden gelegd, werd nu een krans gelegd door burgemeester Elly Blanksma namens de Helmondse gemeenschap. Samen met veteraan Henk Schimmel namens alle veteranen. Het was allemaal wel een heel stille en sobere herdenking in een kleine kring.

Tot slot van de bijeenkomst zijn er door de aanwezigen een aantal kaarsjes aangemaakt in de St. Jozefkapel.

Een herdenking als nooit te voren is het geworden en mogen we hopen dat dit ook nooit meer terug komt. Ik probeer u door deze foto’s te laten meeleven met deze historische dodenherdenking 4 mei 2020

Tekst en foto’s, Henk van Dijk

Tekst en foto’s , Henk van Dijk

 

 

 

 

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Ditisonzewijk.nl. In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Dit artikel heeft 1 reactie

 1. Avatar
  P.W. van der Looij Reply

  Beste Henk , Ik heb zojuist de Nationale herdenking gezien in Amsterdam op de T.V.
  Wat schetst mijn verbazing als ik op de P.C. een verslag zie van de herdenking in Helmond.
  Ik mag alle medewerkers aan deze zeer speciale herdenking complimenteren voor de inspanningen.
  In verband met de Carona beperkingen is een grotere herdenking niet mogelijk maar ik vindt het zeer de moeite waard,
  Groeten,
  P.van der Looij, Helmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *