Dirk Reimes met zijn blok ‘steen’ in de Leonardusbuurt

Sinds 12 september verblijft er weer een kunstenaar in de Leonardusbuurt. Deze kunstenaar is Dirk Reimes, uit Duitsland. Hij sjouwt drie weken met een blok ‘steen’ rond in de Helmondse buurt.

Op het internet verscheen een oproep van Artis in Residence Helmond voor kunstenaars, zowel uit binnen-en buitenland. Kunstenaars werden opgeroepen om een tijdje te wonen in het huisje Bij de Populieren. Dirk was geïnteresseerd en werd uiteindelijk gekozen. Hij mag tot 3 oktober in het knusse huisje wonen. Voor de Duitser Dirk is dit een nieuw avontuur. Hij is niet bekend met Helmond en ook niet met de rest van Nederland. Wel is hij één keer in Amsterdam en Maastricht geweest, maar dat was van korte duur.

Wat doet Dirk in Helmond?

Dirk wil in en rond de Leonardusbuurt zijn vorm van kunst laten zien. Hij loopt elke dag rond met een blok ‘steen’ op een steekwagen. Veel mensen vragen aan hem waarom hij met dat blok rond loopt. Dan legt hij het uit. De meesten vinden het erg boeiend wat hij doet. Dirk vraagt altijd aan de mensen of ze met het blok op de foto willen en meestal werken ze mee. Als de modellen dat willen, komen de foto’s op de Instagrampagina van het blok (welkom_in_Helmond) te staan. Op die pagina is te zien wat het blok allemaal in Helmond meemaakt.

Wat wilt Dirk bereiken?

Dirk werd geïnspireerd door de Griekse mythe over de kunstenaar Pygmalion, die zich in zijn atelier verstopt om zich volledig op zijn werk te concentreren. Hij beeldhouwt de figuur van een vrouw op wie hij al snel verliefd wordt. Hij streelt en kust de koude steen, die uiteindelijk tot leven wordt gebracht door de godin Venus. Pygmalion is de soort kunstenaar die helemaal alleen werkt, afgezonderd van de sociale buitenwereld. Wat Dirk doet lijkt veel op wat Pygmalion doet. Dirk heeft dat blok ‘steen’ en behandelt het als een levend wezen. Alleen sluit hij zich niet af van de buitenwereld, maar laat het blok juist de wereld zien. Hij neemt het blok mee naar de kapper, de modewinkel, een tattoostudio, enz. Dirks grootste doel is om te kijken naar de reacties van de mensen om hem heen. ”Wat de mensen te vertellen hebben, vind ik het boeiendste”.

Wat je op het eerste oog niet zou verwachten, is dat het blok niet van marmer is. Het is juist zacht en licht, waardoor het makkelijk is om te vervoeren. ”Een echt blok van marmer zou een halve ton wegen, dus het vervoeren ervan vergt meer kracht dan dat van een iemand.”

Wat nu?

Dirk gaat tot 3 oktober door met zijn dagelijkse routine. Elke dag brengt hij het blok naar plekken in de stad en zorgt voor publiciteit van het blok via Instagram. Het duo is nog lang niet uitgekeken in het land van de Helmonders.

Foto’s en tekst: Jurre Sampers

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Jurre Sampers

Stagiaire Ditisonzewijk.nl - Omroep Helmond Mijn grootste droom is schrijver worden. Mijn grootste doel is een boek te kunnen uitgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *