Dementie raakt iedereen: JIBB+

Er zijn maar weinig mensen die op 25-jarige leeftijd bijna dagelijks werken met mensen met dementie. Flo de Haas traint als buurtsportcoach bij JIBB+ mensen met deze aandoening. En het heeft haar ogen geopend. ‘Het is een leerschool voor mij geweest: hoe leef je je goed in? Ik zie het als een uitdaging om de oefeningen op een begrijpelijke manier uit te leggen.’ 

Enthousiast gooit Flo een kleurrijke bal over, om even later met een grote glimlach uitleg te geven over sporten met knalroze en -groene rekbanden. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk.

Sociale activiteit
‘Ik werk vanuit mijn rol als buurtsportcoach veel samen met de zorg’, vertelt Flo. ‘Zo geef ik sportlessen in verzorgingshuizen. Daarbij richt ik me op de knelpunten waar ouderen en mensen met dementie tegenaan lopen. Denk aan valpreventie. Samen werken we aan het bevorderen van het evenwicht en het sterker maken van de spieren.’ 

Voor mensen met dementie is in beweging blijven belangrijk. ‘Het kan dementie niet stoppen, maar het proces wel vertragen.’ Naast voordelen voor de gezondheid, zijn er ook andere positieve effecten. ‘Met sporten ga je verveling tegen en haal je mensen uit hun sociale isolement. Ik merk dat deelnemers hierdoor beter in hun vel zitten. Dat maakt mijn werk zo mooi.’   

Sparren
Vanuit haar opleiding leerde Flo al hoe ze het beste met mensen met dementie om kan gaan. ‘Daarnaast heb ik veel geleerd van mijn collega’s van JIBB+ en word je door ervaring wijzer. Het is fijn dat ik altijd even kan sparren met mijn collega’s of mensen uit de zorg. Want iedereen met dementie is anders. Met als gevolg dat je iedere persoon op een andere manier moet benaderen.’ 

Mensen laten zien wat nog wél mogelijk is, geeft Flo veel energie. ‘Ik vind het heerlijk om met deze doelgroep te werken. Ja, het is soms een uitdaging, maar dat vind ik helemaal niet erg. Een kleine vooruitgang kan in het leven van iemand met dementie heel veel betekenen. Als ik merk dat mensen mij ondanks hun ziekte herkennen, dan word ik daar heel blij van. Het mooiste? Als mensen hun verhalen aan me vertellen. Dan zie je ineens een glimlach doorbreken, zelfs als iemand bekend staat als mopperaar.’

Jongeren en dementie
Haar ervaringen met mensen met dementie deelt Flo graag met haar leeftijdsgenoten. ‘Ik merk dat er onder jongeren veel onbegrip is. Ik hoor vaak vooroordelen, zoals: mensen met dementie zijn agressief. Ik leg dan uit: als jij twintig keer per dag een vraag krijgt die je niet kunt beantwoorden, zou je ook chagrijnig zijn, toch? Daardoor gaan mensen het van een andere kant bekijken. Ik zie het als mijn taak om daar iets in te betekenen: ik wil het onbegrip rondom dementie de wereld uit helpen.’ 

Meer weten over sporten met JIBB+?

Bekijk de website www.jibbplus.nl.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Maartje Vos - Swinkels

Redactie vrijwilliger team Ditisonzewijk.nl - Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *