De reis naar huis

Net als bij Lucas Gassel wordt Fatih aangetrokken door het onbekende. “Op een dag stond ik met mijn kinderen op de Gulbergen in Nuenen. Mijn zoon wijst naar voren en vraagt nieuwsgierig ‘Wat is dat in de verte papa?’ Ik haal mijn schouders op. Tijd om op ontdekkingstocht te gaan.”

Dat zijn ontdekkingstocht hem tot in Napoli zou brengen wist Fatih in het begin nog niet. “Ik wilde net als Gassel op zoek naar het perfecte landschap, maar ontdekte dat voor mij de reis veel belangrijker was. Zo ging ik van kastelen in de Ardennen en prachtige bergen in Duitsland steeds verder naar het zuiden. Pas toen ik naar Italië ging, had ik gevonden wat ik zocht.”

En dat is niet voor niets. Waar Gassel zijn inspiratie waarschijnlijk haalde uit prenten van de Dolomieten heeft Fatih eigen herinneringen aan het Zuid-Europese land. “Mijn moeder is geboren en getogen in Italië. Na maanden van fotograferen bracht mijn zoektocht mij dan ook precies naar dat land. Niet samen met mijn kinderen, maar weer heel even zelf als kind. Het geboorteland van mijn moeder haalde mij naar huis.”

Fatih Aktaç (44) is eigenlijk op advies van de dokter gaan fotograferen. Hij moest vaker de deur uit en de camera bleek een prima excuus. In de natuur maakte hij de mooiste landschapsfoto’s en wat begon als een excuus veranderde langzaam in een nieuwe passie. Tot Fatih voor het eerst een Urbexer op YouTube zag. De spanning van het fotograferen van verlaten panden trok hem heel erg aan. Inmiddels is Fatih toe aan de volgende stap in zijn fotografie.

‘De reis naar huis’ is onderdeel van het project Goeikes – Het jaar van Lucas Gassel. De resultaten zijn te zien in een 200 pagina’s tellend fotoboek welke uitkomt in de eerste week van maart 2020. Begin april opent een expositie in centrum Helmond. Tot en met 23 februari kunt u een boek bestellen via crowdfundingplatform Voordekunst. Naast een leuke tegenprestatie helpt u met uw bijdrage de expositie mogelijk te maken.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Goeikes - Helmonders in beeld

Goeikes is het fotoboek voor Helmonders, door Helmonders, over Helmonders. 13 Wijken, 13 fotografen, 1 verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *