‘De onderstroom’ van het project Goeikes – Het jaar van Lucas Gassel

Peter Vermeulen maakte voor het eerst kennis met Lucas Gassel in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Daar zag hij ‘De vlucht naar Egypte. “Een prachtig landschap, maar toen ik beter keer, zag  ik pas hoe krom de benen van Jozef waren. Gassel was een echte landschapsschilder, maar de figuren lijken wel door iemand anders geschilderd. In zijn werk zie ik geschilderde fantasie-collages van landschappen, stedelijke elementen en menselijke activiteiten. In zekere zin een verre voorloper van ons digitale knip- en plaktijdperk.”

Maar Gassel was niet de enige inspiratiebron voor Peter. “Voor deze serie heb ik ook naar Teun Hocks gekeken. Hij is een Nederlandse kunstenaar die in zijn beschilderde foto’s met humor de menselijke staat onderzoekt.” Die inspiratie heeft geleid tot de serie Situations. 

Peter maakte, met Paul de Maat als vast model, een serie foto’s van geënsceneerde situaties in Helmondse landschappen. “In deze digitaal bewerkte foto’s zitten een aantal verwijzingen naar Gassel. Zijn religieuze onderwerpen krijgen bij mij een eigentijds kader. In een van de foto’s heb ik het ijsvogeltje afgebeeld, een element dat Gassel regelmatig in zijn schilderijen terug liet komen. In tegenstelling tot de schilder is het ijsvogeltje bij mij het bepalende element.” Een eigentijdse interpretatie door een Helmondse kunstenaar van een voorganger die 450 jaar geleden het leven liet. 

Peter Vermeulen (70) is al zijn hele leven met beeld bezig. Hij begon ooit als grafisch vormgever, stapte over naar het schilderen en vervolgens naar video- en installatiekunst. Het projectmatig fotograferen begon pas na zijn pensionering in 2013. Vanaf 2018 werkt hij regelmatig samen met kunstenaar Paul de Maat. Door deze geënsceneerde fotografie creëert hij zo zijn eigen belevingswerelden.

‘De onderstroom’ is onderdeel van het project Goeikes – Het jaar van Lucas Gassel. De resultaten zijn te zien in een 200 pagina’s tellend fotoboek welke uitkomt in de eerste week van maart 2020. Begin april opent een expositie in centrum Helmond. Tot en met 23 februari kunt u een boek bestellen via crowdfundingplatform Voordekunst. Naast een leuke tegenprestatie helpt u met uw bijdrage de expositie mogelijk te maken.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Goeikes - Helmonders in beeld

Goeikes is het fotoboek voor Helmonders, door Helmonders, over Helmonders. 13 Wijken, 13 fotografen, 1 verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *