‘Contact met leeftijdsgenoten is essentieel voor hun ontwikkeling’   

Het zijn vooral de jongeren die zeggen veel last te hebben van de coronamaatregelen. Ze voelen zich somber, eenzaam en missen activiteiten zoals sporten en uitgaan. Het is niet vreemd dat de maatregelen bij deze groep hard aankomen, stelt Yvonne Stikkelbroek, klinisch psycholoog bij het Depressie Expertisecentrum Jeugd van GGZ Oost Brabant en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht. “Voor jongeren zijn sociale contacten een basisbehoefte. Een belangrijk deel van hun leven houdt tijdens een lockdown echt op.”

Uit onderzoek blijkt dat 63% van de jongeren zich somber voelde in de afgelopen periode. Verrast jou dat?

“Helemaal niet. Voor jongeren zijn sociale contacten heel belangrijk. Zij hebben minimaal twee of drie leeftijdsgenoten om zich heen nodig voor een gezonde ontwikkeling. Doordat ze veel thuis zitten en niet af kunnen spreken, is het niet gek dat zij zich eenzamer en somberder voelen. Jongeren zoeken in een normale situaties veel prikkels op, dat hebben ze ook nodig en dat kan nu niet. Een belangrijk deel van hun leven houdt tijdens een lockdown echt op.”

 Hoe is dat voor jongeren die al last hebben van psychische problemen?

“Wat we nu zien, is dat dat heel wisselend is. Jongeren die sociaal angstig zijn en al niet graag naar school gingen, hebben het gevoel dat ze vakantie hadden van hun problemen. Ze konden thuis blijven en hoefden geen ‘spannende’ dingen te doen. Maar er zijn ook jongeren die nu juist in actie komen om bijvoorbeeld opa en oma te helpen en hierdoor juist minder somber en in zichzelf gekeerd zijn. Anderen zijn weer heel bang en maken zich zorgen dat ze iemand hebben besmet of zelf besmet zijn geraakt.
Nu ook de scholen weer opengaan, komt er extra druk, wat de kans op het verergeren of terugkeren van de angst of depressie vergroot. Onzekerheden als ‘gaat het wel lukken op school’ houden deze jongeren bezig. Met de StayFine hulplijn*, die dagelijks te bereiken is, willen we deze jongeren ondersteunen. Dat doen we door naar hen te luisteren en tips te geven.”

Merk je dat ouders ook zorgen hebben?
“Zeker de ouders van kinderen met angstproblemen. Ze maken zich zorgen over hoe het nu de zomervakantie voorbij is, weer zal gaan met opstarten en kunnen zich machteloos voelen. Het is belangrijk dat ze hun kind helpen om kleine stapjes te zetten. Dus fiets eerst eens samen langs school, laat je kind in het begin wat korter naar school gaan of laat hem van tevoren vast contact zoeken met een klasgenoot.”

StayFine
De StayFine-hulplijn is een initiatief van het StayFine-onderzoek. Met het StayFine-onderzoek willen onderzoekers van GGZ Oost Brabant, Rijksuniversiteit Groningen (RuG), Accare en Amsterdam UMC locatie AMC terugvalpreventie verbeteren voor jongeren die hersteld zijn van een angst- en/of depressieve stoornis. Hiervoor is de StayFine app ontwikkeld! Dit is een app waarin jongeren bijhouden hoe het met ze gaat en waarin ze verschillende modules volgen om zichzelf sterker te maken tegen terugval.

GGZ Oost Brabant

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door GGZ Oost Brabant

Wij staan voor 'gezondheid die je je eigen familie gunt' en zijn er voor burgers met complexe psychische zorgvragen. Voor hen bieden wij veilige menslievende zorg 'in het Brabantse land'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *