De Cirkel is een inloophuis waar lotgenoten met kanker hun ervaringen en hun moeilijkste momenten kunnen delen. In Inloophuis De Cirkel werd er op 4 februari door twee schrijfsters een boek gepresenteerd over de moeilijkste tijd van hun leven. De schrijfsters, Liduine Jansen en Mariette van Hoof hebben allebei kanker gehad en wilden hierover schrijven.

Liduine werd in 2012 ernstig ziek en tijdens deze periode werd zij van al haar vrienden, familie en kennissen elke dag geconfronteerd met steunbetuigingen, mailtjes en telefoontjes. Op zich een goede zaak. Maar Liduine had er het zelf wel een beetje moeilijk mee. Tot haar man, Frits Sibille op het idee kwam om er een boekje of bundel van te maken. Het boek kreeg de titel: “Niet schrikken”. Elk moment, elke behandeling en de resultaten werden opgeschreven met gevolg dat er een zeer fraai boek ontstond. Hier in verteld Liduine de momenten van ellende maar ook de weinige vreugdemomenten en plaatste er foto’s bij hoe zij die tijd doorkwam. Het werd een boek met verhalen over die periode en bleek een enorme stimulans voor lotgenoten. Gelukkig herstelde zij en ging schilderen. Een kleine tentoonstelling van haar schilderstukken was er te bewonderen na de presentatie van haar boek.

Mariette van Hooff is een ander verhaal. Haar boek kreeg de titel: “Anders over leven met kanker”. Zij beschreef de verwerking van emoties na de behandelperiode. Het werd een boek met herkenbare thema’s en is een doe-boek met oefeningen. Zij is ook een arbeidsdeskundige met spreekuren in de Cirkel.

Beide schrijfsters wisten met hun boek veel lotgenoten te raken met emoties en vragen die ook allemaal beantwoord werden. Uit de vragen bleek dat het onderwerp voor veel mensen nog steeds moeilijk is om te bespreken. Het was een bewogen middag die zeker de moeite waard was om mee te maken…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Filmverslag: Jason Gerritsen

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *