Burgemeester: “We gaan de stad die ons lief is, terug in zijn kracht zetten”

Burgemeester Elly Blanksma zei, tijdens een digitale persbijeenkomst met de regionale en lokale pers, dat het gemeentebestuur dag en nacht bezig is met het managen van de crisis.

Die heeft inmiddels aan 21 Helmonders het leven heeft gekost. Vijftig inwoners liggen in het ziekenhuis. Of die cijfers precies kloppen, kan de burgemeester niet zeggen. Niet elke zieke wordt geregistreerd. “Het is allemaal buitengewoon verdrietig. Ook uit eigen ervaring weet ik wat het allemaal met ons doet”, zei Blanksma.

Burgemeester en wethouders en de 37 raadsleden van de gemeente Helmond kunnen ondanks de coronacrisis toch weer samen besluiten gaan nemen over lopende zaken. Dat gebeurt dinsdag na Pasen tijdens een digitale vergadering. Die bijeenkomst is weliswaar virtueel, maar ook openbaar. Belangstellenden kunnen via een livestream de vergadering bijwonen.

Naast alle zaken die op korte termijn om een oplossing vragen, richten B en W zich dus ook op de verdere toekomst. Om straks de goede maatregelen te kunnen nemen is het belangrijk inzicht te hebben in de impact van corona. Mede hiervoor worden inwoners sinds vorige week benaderd om een corona-enquête in te vullen, met vragen over hoe zij de huidige periode beleven. Deze enquête wordt meerdere keren herhaald.

“Hetzelfde doen we richting ondernemers, om meer inzicht te krijgen in hoe zij worden geraakt door de crisis.  Ook welke maatregelen ze nodig hebben om in de toekomst een gezonde bedrijfsvoering te kunnen voeren”, aldus de burgemeester. “We gaan de stad die ons lief is, terug in zijn kracht zetten.”

De resultaten van deze onderzoeken worden na de zomer aan de raad voorgelegd.

Uitdagingen

Nu de door het RIVM gestelde maatregelen tot en met 28 april van kracht zijn, staat iedereen voor nog weer nieuwe uitdagingen. Wat betreft het gemeente, vraagt dat onder andere extra inzet  op het gebied van toezicht en handhaving.

Burgemeester Blanksma vertelde woensdag dat het afgelopen weekend BOA’s en politie actief aanwezig waren op straat. In grote lijn bleek dat mensen in Helmond zich goed aan de richtlijnen houden.

Toch zijn er uitzonderingen. Naast waarschuwingen zijn zondagavond zes bekeuringen uitgeschreven (á € 390,- per stuk) voor mensen die samenschoolden in het Van Deutekom Park en daar een BBQ hielden. Ook in het aankomende paasweekend wordt ingegrepen als het misgaat.

Pasen wordt door veel mensen anders gevierd. Blanksma: “Op afstand, maar toch in verbinding, want de wijze waarop we de laatste weken met elkaar samenleven, toont aan dat dat prima samen kan gaan. “

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur Ditisonzewijk.nl Helmond en Omroep Helmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    Smets Reply

    De gemeente helmond doet niks zorgt alleen dat er mensen verder in de onder grond komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *