Burgemeester Blanksma pleit in nieuwjaarsspeech voor durven en doen

‘Komend jaar wordt het jaar van durven en doen. Maar altijd gericht op de leefwereld van onze inwoners.’ Die woorden sprak burgemeester Blanksma uit bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Helmond. Traditiegetrouw werd op de nieuwjaarsbijeenkomst ook dit jaar weer de Helmonder van het jaar gekozen.[1] 

 Groeistad 2.0

Helmond werd in 1976 door het toenmalige kabinet aangemerkt als groeistad. Helmond groeide in de tussenliggende jaren met grensverleggende wijken in hoog tempo naar 92.000 inwoners. De burgemeester noemde Helmond inmiddels een Groeistad 2.0, omdat ‘’het maken van de toekomst én de menselijke maat constant hand in hand gaan.’’

 Kwalitatieve groei

Blanksma herinnerde de aanwezigen eraan dat in 2019 gewoon door is gebouwd in Helmond. Heel Nederland lag stil vanwege stikstof en PFAS, maar in Helmond werden er in 2019 gewoon 600 huizen bijgebouwd. ‘’Maar nog belangrijker dan die kwantatieve groei is de kwalitatieve groei. Het feit dat iedereen in onze samenleving moet kunnen meeprofiteren van de groei. De komende jaren zullen in Brainport in het teken staan van deze dans tussen innovatie en inclusiviteit’’, aldus de Helmondse burgemeester.

Ondermijning tegengaan

Ook werd uitgebreid ingegaan op de positie van de Heistraat. ‘’Vroeger een icoon, the place to be in onze stad. Nu, een plek waar creativiteit van ondernemers en criminaliteit door ondermijning helaas te vaak om voorrang vechten.’’ Burgemeester Blanksma gaf aan het komende jaar gericht te willen gaan sturen op de ontwikkeling van de Heistraat. Daarbij gaf ze aan louche winkels tegen te willen gaan en de Heistraat weer te laten worden wat het vroeger was.

In bredere zin gaf Blanksma aan dat het tegengaan van de ondermijning hoog op de agenda moet blijven staan. Zo gaf ze aan dat we het nooit normaal mogen gaan vinden dat de straat regeert.

Handhaafbaar vuurwerkverbod

De burgemeester pleitte in haar nieuwjaarsrede voor een landelijk vuurwerkverbod. Vuurwerk leidt elk jaar weer tot grote maatschappelijke schade. Daarom wordt het hoog tijd dat men landelijk de weg inslaat van een handhaafbaar vuurwerkverbod.

Nieuwjaarsreceptie in een nieuw jasje

De Helmondse nieuwjaarsreceptie was voor het eerst in een nieuw jasje gestoken. De voorgaande jaren organiseerde de gemeente de nieuwjaarsbijeenkomst altijd in de vorm van een concert in het Theater Speelhuis. Dit jaar koos de gemeente voor een nieuwe opzet, waarbij men buiten op het Speelhuisplein het nieuwe jaar inluidde. Deze editie waren er geen kaarten benodigd en kon iedereen de speech van de burgemeester, de optredens van het Kempel Koor, gospelkoor G-Roots, Voice Kids zangeres Senna Willems en de lokale fanfares en harmonieën bijwonen. Ook waren er op het Speelhuisplein kraampjes om wat te eten en drinken.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *