Burgemeester Blanksma opent samen met robot nieuwe field lab Smart Food Processing

Burgemeester opent samen met robot nieuwe field lab Smart Food Processing

Woensdag 2 oktober 2019

Op dinsdag 1 oktober 2019 is het field lab Smart Food Processing geopend bij Food Tech Park in Helmond. Elly Blanksma-van den Heuvel, burgemeester van Helmond, verrichte de openingshandeling samen met een indrukwekkende robot. In het field lab maken MKB-ondernemers kennis met collaboratieve robots voor de voedselverwerkende industrie.

.

Robotica, hightech en sensoring in het field lab Smart Food Processing

“Foodtech is booming! Het field lab Smart Food Processing is een uniek initiatief. Het maakt mij trots dat wij hier in Helmond op het Food Tech Park, in de Brainportregio ons inzetten voor slimme innovaties om te komen tot gezonde(re), circulaire voeding. Door grensverleggende projecten met robotica, hightech en sensoring gaat dit field lab daadwerkelijk het verschil maken.”, aldus Elly Blanksma-van den Heuvel. Deze bundeling van technologieën draagt bij aan onder meer een verbeterd en efficiënter productieproces met kleinere footprint. Dat raakt rechtstreeks aan de duurzaamheidsslag die maatschappelijk op allerlei vlakken nagestreefd wordt.

Met eigen ogen: mens en machine werken samen

Bezoekers konden na de openingshandeling onder het genot van een hapje en drankje de verschillende cobots bekijken en in sommige gevallen zelfs persoonlijk ervaren. “Het is geweldig om met eigen ogen te zien hoe dit soort collaboratieve robots kunnen zorgen voor hogere efficiëntie en nieuwe kansen voor ons vakgebied”, aldus één van de bezoekers. Omdat niet alles fysiek te tonen is, wordt er ook gebruik gemaakt van virtual reality: een digitale simulatie.

John de Groot, kartrekker voor COTEMACO, vertelt over de toegevoegde waarde: “We bieden inspiratie voor en informatie over cobot-technologie, maar helpen ook bij het creëren van draagvlak in de organisatie en het bepalen van economische en technische haalbaarheid van implementatie.” Deze coachende rol vanuit het field lab helpt MKBondernemers naar het antwoord op de vraag: kan ik met robots en/of cobots mijn productieproces verbeteren?

Field lab onderdeel van Interreg NWE-programma COTEMACO

COTEMACO (Increased Competitiveness Through Efficient Man & Machine Collaboration) is een Interreg NWE-programma waarin Food Tech Brainport en High Tech NL partner zijn binnen Nederland. Het field lab Smart Food Processing wordt mede ondersteund door ruim 20 COTEMACO Technology Providers, met 10 demonstratie-opstellingen en ondersteuning bij alle aspecten van implementatie, zoals haalbaarheid, business planning maar bijvoorbeeld ook medewerkerstevredenheid. MKB-ondernemers kunnen er kosteloos en objectief kennismaken met de mogelijkheden van cobots.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Anneke

Ditisonzewijk.nl - Helmond medewerker: social-media strategist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *