Op dinsdag werden er diverse bomen gerooid in Brouwhuis. Vanaf vorig jaar is het gaan spoken in het bos tussen de Maaslaan en de Jekerstraat in Brouwhuis. Na elke storm braken er takken af. Dat leverde risico’s op bij de inwoners die daar de hond uitlieten of een wandelingetje maakten. Reden genoeg voor de gemeente Helmond om het bos aan te pakken. Er werd besloten om de dode bomen te rooien en dode takken bij sommige andere bomen te snoeien.

Lange tijd gebeurde er niet veel. Tot op dinsdag 22 september. Toen klonk er al vanaf half acht ’s morgens het geratel en gegier van kettingzagen. De wijkreporter ging eens kijken en zag een enorme bedrijvigheid van mensen met bijlen en  zagen. Het bos werd uitgedund. Vanwege de veiligheid was het bos aan alle kanten afgezet met lint. Diverse bomen hadden al het loodje gelegd. Tijdens de bedrijvigheid kwamen er regelmatig bewoners een kijkje nemen en de meningen waren behoorlijk verdeeld.

De een zei dat hij blij was dat die bomen er uit gingen, een ander vond het doodzonde want er was al zo weinig groen in Brouwhuis. Twee dagen lang zijn de mensen van Van Hoogstraten boomverzorging bezig geweest de dode bomen  en het afgebroken hout te verwijderen. Er was wel een spectaculair moment: de man met de kettingzaag moest omhoog klimmen in de boom, omdat gewoon omzagen te veel risico’s opleverde. Of de boom stond te gevaarlijk dicht bij huizen en auto’s of de takken waren te lang en te dik. Op zo’n 8 meter hoogte hing de zager in de touwen terwijl zijn collega’s een touw in de handen hadden om te helpen trekken als de boom omviel.

Al met al was het een indrukwekkend gebeuren. Er werden in totaal ruim twintig bomen gerooid en er zou een afspraak zijn, dat de omgezaagde bomen zouden worden vervangen door nieuwe jonge aanplant. We wachten het dus af. Het is in ieder geval een heel stuk veiliger geworden in het bos.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Dit artikel heeft 2 reacties

 1. Avatar
  Henri Reply

  Die jonge beplanting wordt al jaren beloofd maar komt er toch niet
  Ze zagen het liever leeg dat er nogmeer brandnetels groeien want dat is veiliger denken ze
  Echt te gek voor woorden wat ze dat bos vernielen
  Ik weet nog hoe mooi het bos was toen wij hier kwamen wonen in der tijd
  Maar is volledig vernield

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *