Op deze eerste pinksterdag in 2019, de 9e juni waren er weer volop activiteiten in Helmond. De Carat concerten, de Natuurmarkt en diverse rommelmarkten, snuffelmarkten, fancy-fairs en de Boeremèrt in Brouwhuis. Ik bezocht de Boeremèrt in Brouwhuis en het viel mij op dat het weer ouderwets gezellig was. Wel iets minder historische figuren zoals de dorsvlegels, de soepenman, de huishoudster en ook de dorpsomroeper was er niet bij. Maar verder was het weer een echt Brabants gebeuren.

In de boerderij stond de wasvrouw te zweten tijdens het wassen, de melkman  en de scharenslijper liepen rond om aan klanten te komen. De pannenkoekendames hadden het druk: vooral de pannenkoeken met spek waren niet aan te slepen. De freules zaten kwetterend te kletsen achter hun kraam over het mooie weer en de kleding van tegenwoordig. Iets verderop zat de sigarenmaker te genieten van een lekkere dikke sigaar (zeker weten een eigen product) en aan het eind zat de klompenmaker flink te hakken in een stuk hout. Volgens mij moest de bestelling vandaag nog klaar wezen. De mandenvlechter zat heerlijk in de schaduw met zijn vrouw te praten over het weer terwijl hij enkele manden aan het afwerken was. Maar de meeste mensen en speciaal de kinderen, waren toch wel gefascineerd door de schaapscheerder en de dierenboerderij. Vooral de schaapscheerder trok de aandacht vanwege de glimmende beker die hij vorige week had gewonnen op een concours.

Voor de kinderen was er ook van alles te zien en te doen. Bij de dierenboerderij trokken vooral de jonge ezel, de minikoe en de shetlandpony de aandacht. Iets verderop konden de kinderen konijnen aaien. En voor de actie konden zij terecht op het grasveldje op de Trambaan. Daar was zoals gewoonlijk de kabelbaan opgezet en als nieuwe attractie konden de kinderen ook eens proberen te klimmen op de klimwand.

En of je er nu zin in had of niet: de geuren trokken de kinderen en hun ouders naar de smulkramen. Het rook er weer heerlijk. Pannenkoeken, warme wafels, kramen met zakken snoep en op het plein stonden de tenten waar hamburgers en worsten te krijgen waren. Ook het varken aan het spit mocht niet ontbreken. Iedereen liep te smikkelen en te smullen. Gelukkig voor de meeste ouders waren om het plein ook enkele biertenten neer gezet of zij konden terecht op de terrassen bij de cafés,  zaal Vissers en wijkhuis De Loop.

Er was natuurlijk ook muziek. Navenant en andere (dweil)orkesten liepen over de Mert onderwijl spelend op hun instrumenten. Af en toe was er een demonstratie van leerlingen van de dansschool. Kinderen genoten van een draaimolen en bungee-jumpen. De organisatie kon dus weer terugkijken op een geslaagd evenement vooral omdat er tot s’s avonds laat nog een groot feest was op het plein. En zoals altijd geldt: als het gezellig is vliegt de tijd voorbij…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *