Blije gezichten bij oplevering Blok 25 in Brandevoort

‘Wonen en zorg onder één dak’

Blije gezichten bij oplevering Blok 25 in Brandevoort

Onder toeziend oog van ruim honderd aanwezigen (waaronder de trotse bewoners), werd op vrijdagmiddag 4 oktober Blok 25 officieel geopend. Het blok bestaat uit 60 wooneenheden, gelegen aan de Laan door de Veste, de Vaartsestraat, de Landonkstraat en de Huiskensstraat in de Helmondse wijk Brandevoort. Bijzonder aan de woningen en appartementen, die door woningcorporatie woCom zijn ontwikkeld, is dat er naast reguliere huurders ook mensen wonen die wat meer zorg en aandacht nodig hebben.

Ondanks het herfstachtige weer scheen vrijdagmiddag in de grote tent aan de Huiskensstraat figuurlijk de zon. De stemming was uitgelaten. En dat is ook wel te verklaren. Na jaren van voorbereiding en maanden van bouwen is Blok 25 nu eindelijk daar. Alle bewoners hebben hun sleutel gekregen. Sterker nog, ze wonen er al.

Bijzonder blok

Hoewel het woonblok er aan de buitenkant net zo uitziet als andere woonblokken in De Veste, is het van binnen in niets te vergelijken met de karakteristieke woningen in de buurt. Er wonen namelijk niet alleen sociale huurders van woCom, maar ook jongvolwassenen met een autisme spectrum stoornis, mensen met een verstandelijke beperking én ouderen met een lichte vorm van dementie.

Samenwerking

Blok 25 is een bijzondere samenwerking tussen woCom, de Zorgboog, ORO en Stichting SamenGaan.

De Zorgboog is eigenaar van vier groepswoningen waar 28 mensen met dementie en ouderen met een lichamelijke beperking terechtkunnen. Vijftien woningen zijn er via ouderinitiatief SamenGaan voor jongvolwassenen met een stoornis in het autistisch spectrum. ORO heeft 18 woonzorg-appartementen en een groepswoning voor zes personen in gebruik genomen. In de overige twintig huizen en twee appartementen vinden sociale huurders van woCom een thuis.

Inclusieve stad

Ook de Helmondse wethouder Gaby van den Waardenburg (Wonen) was aanwezig bij de oplevering. Zij benadrukte het belang van inclusiviteit. “Een wijk als Brandevoort is er niet alleen voor tweeverdieners, maar ook voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Ik heb begrepen dat de bewoners van Blok 25 zich inmiddels helemaal thuis voelen in hun nieuwe woning en dat de eerste contacten onderling al zijn gelegd.”

Vakwerk

Miriam Kräwinkel, directeur van woCom haakte daaropin: “We laten met Blok 25 zien dat iedereen kan wonen in Brandevoort. Een project als dit draagt bij aan onze taak en ambitie om er als woningcorporatie te zijn voor alle mensen die geen woning kunnen kopen.” Kräwinkel sprak tijdens haar toespraak de waardering uit voor de bouwvakkers. “Dit project, met al zijn detailleringen vraagt veel van de vaardigheden van deze vakmensen”, zegt ze, wijzend naar de bijzondere metselwerken die het blok herbergt. “Complimenten voor architectenbureau LSWA, aannemersbedrijf Peter Peters en die talloze onderaannemers die hier in weer en wind hebben doorgewerkt.”

 Klaar voor de toekomst

De verschillende organisaties die bij het project betrokken zijn, delen een gevoel van trots. En dat geldt ook voor de bewoners. Zo interviewde hoofd woonverpleging van de Zorgboog Corrie van der Gaarden, Tom, een van de nieuwe bewoners. Hoe vindt hij het hier? “Geweldig!” En zijn er ook dingen waar hij aan moet wennen? “Dat ik zelf moet poetsen!” Kees Eijkelenboom van Stichting SamenGaan (een ouderinitiatief voor jongeren met autisme) is vooral trots: “Ik ben trots op de lange adem die we als ouders hebben gehad, maar ook trots dat we met alle betrokken partijen het project hebben kunnen afmaken, ondanks het feit dat we als kleine partij soms voor onze plek hebben moeten knokken. Ook ben ik trots op de prachtige locatie en schitterende appartementen, maar bovenal ben ik trots op onze jongeren.”

Wil van de Laar van de Zorgboog voegt daaraan toe: “Onze bewoners voelen zich al helemaal thuis in hun nieuwe woning. Inmiddels zijn de eerste contacten al gelegd met bewoners van ORO. Zij gaan met enige regelmaat koken voor onze bewoners. Prachtig, toch?”De foto’s zijn gemaakt door Cofoto – Mario Coolen (in opdracht van woCom)

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Anneke

Ditisonzewijk.nl - Helmond medewerker: social-media strategist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *