Bijzondere ode aan Lucas Gassel van Helmont

Op vrijdagmiddag 18 oktober staat meester-schilder Lucas Gassel van Helmont in het zonnetje. Er vindt een bijzondere bijeenkomst plaats in en om de Bibliotheek aan de Watermolenwal te Helmond. Dit is ter gelegenheid van het 450ste sterfjaar van de schilder én vanwege de jaardag op 18 oktober van de heilige Lucas, patroonheilige van de schilders.

Tijdens de ludieke bijeenkomst worden de eerste exemplaren van het boek Lucas Gassel, meester-schilder uit Helmond uitgereikt aan de huidige en voormalige wethouder van cultuur, mevrouw Antoinette Maas en de heer Frans Stienen. Dit gebeurt tijdens een besloten samenzijn voor genodigden. Na de boekpresentatie zullen Maas en Stienen met verrassende assistentie om kwart voor 5 een speciale buitenexpositie over de Helmondse schilder onthullen.

De bijeenkomst is een initiatief van de auteurs Ger Jacobs en Hans van de Laarschot en van de stichting Openlucht Galeries Helmond (OGH). Zij nodigen alle Helmonders uit om bij de onthulling van de buitenexpositie aanwezig te zijn.

Het boek Lucas Gassel, meester-schilder uit Helmond

Dit eerste en rijk geïllustreerde boek over de Helmondse landschapsschilder is samengesteld door de auteurs Ger Jacobs en Hans van de Laarschot. Zij belichten, na een onderzoek van 5 jaar, zowel de kunsthistorische als de historische kant van de meester-schilder.
Ger Jacobs vertelt – zoals de “soet prater” Lucas Gassel zelf – de wetenswaardigheden over tientallen schilderijen; de opbouw, de symboliek en de anekdotes die erbij horen. Daarnaast geeft hij ook een overzicht van alle tot nu bekende werken.
Hans van de Laarschot deed onderzoek in de archieven van onder meer Helmond, Deurne, Gemert, Den Bosch, Antwerpen en Brussel. De vele puzzelstukjes die dit opleverde leiden tot een nieuw en uitgebreider verhaal over het leven van Lucas Gassel; ook gerelateerd aan de historie van Helmond.

Het boek kon gerealiseerd worden door bijdragen van de gemeente Helmond, het Coöperatiefonds van de Rabobank Helmond en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.  Het is verkrijgbaar in de plaatselijke boekhandel en in de Museumwinkel van Museum Helmond. Reeds bestelde boeken kunnen vrijdag 18 oktober tussen 17.00 en 19.00 uur worden afgehaald in de Bibliotheek aan de Watermolenwal. Vanaf zaterdag is dit mogelijk in Museum Helmond gedurende de openingstijden.

Buitenexpositie “Lucas Gassel, meester van het landschap

Op initiatief van stichting OGH is een speciale publieksexpositie samengesteld. In vijf grote, mooi geïllustreerde vitrines aan de straatmuur van de Watermolenwal (bij ingang KPN) wordt getoond wie Lucas Gassel was en wat hem zo bijzonder maakt. Het verhaal van de muurschildering op de kopgevel van de Bibliotheek wordt uitgelegd en de tijdlijn van het leven van Lucas Gassel wordt geschetst. Aan de hand van een van zijn schilderijen Het offer van Abraham worden zijn schilderkwaliteiten nader geduid. De laatste vitrine geeft een overzicht van de wijze waarop Helmond de komende tijd een ode blijft brengen aan Lucas Gassel*.
Stichting OGH beheert meerdere galerieën met vitrines in het Centrum van Helmond, met het doel het centrum te verlevendigen en verfraaien en de Helmonders met trots zijn bekende stadgenoten te laten zien.

*Nota Bene

Van 10 maart tot en met 7 juni 2020 is in de Kunsthal van Museum Helmond een overzichtstentoonstelling van de werken van Lucas Gassel te zien. Het is de eerste in de geschiedenis van de kunst. Bruiklenen uit de hele wereld, van België tot Spanje en van Mexico tot de Verenigde Staten, komen straks samen in de Kunsthal. Geniet daar van de Bijbelse en mythologische verhalen en anekdotes over het gewone leven, die Lucas vertelt in zijn meesterlijke landschappen.
Verder vinden er in 2020 meerdere activiteiten plaats rond Lucas Gassel, waaronder een door Heemkundekring Helmont uitgezette wandeling in het centrum langs plekken die een band met Lucas Gassel hebben.


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-wijk-nieuws.
De onderstaande blauwe linken zijn aanklikbaar:
E.mail:  info@ditisonzewijk.nl

Website:    www.ditisonzewijk.nl
Facebook:  Helmond-Ditisonzewijk
Twitter:     @ditisonzewijk
Google+     Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Instagram: www.instagram.com/ditisonzewijk.nl
Actuele berichten Helmond-Ditisonzewijk op: Facebook

Agenda-Helmond, Cultuur, Kunst, Calamiteiten, Evenementen,Zakelijk,
Startpagina per wijk, Overzicht-ondernemers in de wijk, Wijkfoto’s,
DitisonzewijkTV, ofwel alles digitaal te vinden uit jouw eigen wijk (stad) in Helmond.
Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *