Bevrijdingsvieringen en herdenkingen in Helmond

September 1944- 2018; Het programma voor Helmond in het 74e bevrijdingsjaar

Stiphout zaterdag 22 september

Bij het bevrijdingsmonument in de Kloosterstraat in Stiphout zal op zaterdag 22 september de jaarlijkse kranslegging plaatsvinden. Aanvang is 19.00 uur.

Bijzonder dit jaar is de erewacht. Deze wordt gevormd door leden van het 23rd Hussars Herinneringsregiment. Tijdens de bevrijdingsherdenking wordt een gedicht voorgedragen door Bas van Dijk en er wordt gezongen door leden van het gemengd koor van de St. Trudoparochie, ook het Sint Antonius Gilde Stiphout is aanwezig en vendelier Joop van de Ven presenteert het vendelgebed ter nagedachtenis aan zij, die voor de vrijheid hun leven lieten.

Vanuit Fanfare de Vooruitgang blaast de trompettist ‘The last Post”. Na twee minuten stilte is de kranslegging waarbij ieder die zich geroepen voelt om ook een bloemetje te leggen zich kan aansluiten. Vriendengroep De Badroaven nodigt u van harte uit om deze bijeenkomst bij te wonen. Zij die voor onze vrijheid vochten en hun leven lieten mogen wij immers nooit vergeten.

Mierlo-Hout donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 september

In september 1944 werd Zuid-Nederland bevrijd van de Duitse bezetting. Ook in Mierlo-Hout, wordt hierbij in het kader van het 74e bevrijdingsjaar bij het monument weer eervol stil gestaan.

De stichting HMMH (Herdenkings Monument Mierlo-Hout) start op donderdag 20 september met een kennismaking met de leerlingen van groep 8 van basisschool ’t Baken.
Na OBS ’t Hout, de Odulfusschool en de Jorisschool, wordt de adoptie van het monument in dit bevrijdingsjaar overgedragen aan ’t Baken. De stichting HMMH is opgezet om de continuïteit te waarborgen.
Er moet er in de toekomst goed gezorgd worden voor het monument en alles eromheen. Met de adoptie door de scholen zoekt de stichting de verbinding met de jongere generaties en wil uitdragen dat de gebeurtenissen in Mierlo-Hout in 1944, een belangrijke rol hebben gespeeld bij de bevrijding van Helmond, drie dagen later op 25 september. De leerlingen van de adoptieschool krijgen donderdag 20 september voorlichting over de oorlogsjaren en rijden en op vrijdag 21 september mee in historische legervoertuigen. Na een bezoek aan het monument vertrekt de colonne naar de Britse oorlogskerkhof te Mierlo.

Op zaterdag 22 september begint het programma om 19.00 uur met een herdenkingsdienst in de St. Luciakerk. Na de dienst Mis wordt de plechtigheid van 19.45-20.15 uur voortgezet bij het monument. Er zijn korte lezingen door de stichting en door wethouder Cathalijne Dortmans, de last post, kranslegging door de gemeente en de stichting HMMH en door de leerlingen van ‘t Baken. Ook dit jaar is er een muzikale bijdrage van ‘Fire Brigade Pipes and Drums of Greater Baltimore’. Deze bagpipe band zal zowel tijdens de kerkdienst als bij het monument enkele nummers spelen. Iedereen die zich betrokken voelt, wordt van harte uitgenodigd zich aan te sluiten bij deze viering en herdenking.
Het herdenkingsmonument is te vinden bij de spoorwegovergang aan de Hoofdstraat te Mierlo-Hout.

“Helmond vrij, betekent voor mij..”

Dit jaar neemt de bevrijding van Helmond op 25 september een nieuwe vorm aan. De bevrijdingsherdenking is officieel omgedoopt tot ‘bevrijdingsviering’. Voor de organisatie van de bevrijding heeft de Gemeente Helmond de handen ineen geslagen met de nieuwe stichting: ‘Stichting Helmond 25 september 1944’. Met het thema van 2018 ‘Helmond vrij, betekent voor mij..’ zal de avond zich richten tot álle Helmonders, jong en oud. Want vrijheid in Helmond betekent voor iedereen iets anders. De Gemeente streeft naar een inclusieve stad en hoopt middels een vernieuwd programma meer mensen aan te spreken om samen de vrijheid van Helmond te vieren.

Naast een vernieuwd programma met verschillende optredens en toespraken zal er ook re-enactment aanwezig zijn. Re-enactment houdt in dat zogeheten re-enactors aanwezig zullen zijn met rekwisieten en historische gebeurtenissen naspelen en/of uitbeelden.

Tijdens de bevrijdingsviering van Helmond zullen er 7 oorlogsvoertuigen aanwezig zijn en zal er een kampement worden opgericht, volledig met uitrusting en spullen uit de Tweede Wereldoorlog.

De re-enactment groep is aanwezig in het Hortensiapark vanaf 12:00 uur en maakt deel uit van de bevrijdingsviering die aanvangt om 18:30 uur.

Programma dinsdag 25 september

18:30 uur   Bevrijdingsmarkt geopend, militaire voertuigen staan klaar voor bezichtiging

18:55 uur   Aankondiging aanvang ceremonie door doedelzakspeler

19:00 uur   Opening door de ceremoniemeester

19:05 uur   Toespraak door burgemeester P.J.M.G. Blanksma-van den Heuvel

19:10 uur   Toespraak door de Healthy Sisters

19:15 uur   Voordracht gedicht door inwoner van Helmond: Mark Snijders

19:17 uur   Toespraak door veteraan: Wim Elgers met aansluitend het Wilhelmus

19:22 uur   Het Wilhelmus door Helmonds Muziek Corps

19:26 uur   Ceremoniemeester kondigt de artiesten aan

19:27 uur   Optreden door Thomas Pieters

19:37 uur   Optreden door Nutsz Theaterkoor

19:47 uur   Optreden door Senna Willems

19:57 uur   Afsluiting door de ceremoniemeester

20:00 uur   Onder begeleiding van het Helmonds Muziek Corps delen de veteranen en het college bloemen uit

20:30 uur   Er kan tot half 9 gratis koffie en thee gedronken worden bij de stands

Vragen over de bevrijding? E-mail naar bevrijding@helmond.nl

bevrijdingsviering-en-herdenkingen-2018-via diow-mario-coolen

Foto bron: Jan Dijstelbloem en Stichting HMMH


Meer-Helmond-Ditisonzewijk-digitaal-nieuws
Onderstaande linken zijn aanklikbaar:

www.ditisonzewijk.nl
Facebook: Helmond-Ditisonzewijk
Twitter: @ditisonzewijk
Google+ Ditisonzewijk
Videokanaal: www.ditisonzewijk.tv
Ook op Youtube weten wat er speelt in uw eigen wijk?
Abonneer je dan gratis op ons Youtube kanaal: KLIK HIER!

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Toon van de Wijk

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *