Op dinsdagmiddag 5 november jl. organiseerde het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) een beëdiging van 47 militairen. Het was een primeur voor Helmond en deze unieke plechtigheid vond plaats op de locatie van de Cacaofabriek. Deze ceremonie was ook vrij toegankelijk voor publiek en daarvan hebben dan ook vele Helmonders gebruik gemaakt. Er was ook veel materieel opgesteld, dat betrekking had op de doelgroep van luchtverdedigers. Omdat het een militaire aangelegenheid was, waren er bovendien ook een paar honderd militairen bij aanwezig. Er was ook een grote tribune opgesteld, om alle familie leden van de beëdigde militairen en gasten, een goed uitzicht te bieden op het hele gebeuren. Ook waren de burgemeesters van Venraij, Gemert-Bakel en Helmond aanwezig.

De 47 beëdigde militairen, werden volwaardig lid van de krijgsmacht, door het afleggen van de eed of belofte. Dit afleggen van de eed of belofte gebeurde ten overstaan van de Kolonel Jan Blom, de commandant van de Luitenant-Generaal Bestkazerne in Vredepeel. De reden waarom deze plechtigheid in Helmond plaats vond, was dat de Koninklijke Landmacht   haar organisatie zichtbaar wil laten zijn voor de Nederlandse samenleving. Ook kwamen veel van de beëdigde militairen, uit de omgeving van Helmond. De plechtigheid had natuurlijk veel momenten die gebaseerd waren op militaire tradities. Voor muzikale ondersteuning had men de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers laten aantreden. Zo waren er een Patriot lanceerinstelling, een Stinger weapon platform Fennek en een TRML-luchtruimbewakingsradar te bewonderen.

Tekst en foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Ditisonzewijk.nl. In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Tevens de vaste fotograaf van Heemkundekring Helmont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *