De Rippert

Over de Stichting Jan Visser Dierenparken

Op een dag in juni 1937 kreeg Peter de Louw een damhert cadeau. Voor Peter de Louw was dat een volslagen verrassing, want hij woonde in een bejaardenhuis in Asten. Daarom kon hij het dier niet zelf houden.

Naar de Warande
Hij gaf het hert aan Helmond, de plek waar hij geboren was en waar hij ook had gewerkt. De burgemeester was blij met dit bijzondere cadeau, maar hij wist niet waar hij het hert onder kon brengen. In 1937 was het crisistijd, waardoor er geen geld was voor een stal. En dus vroeg de burgemeester (samen met de wethouders) hulp aan Frans Jozef van Thiel. Hij was het hoofd van de plaatselijke VVV. Frans Jozef zag er wel wat in: een damhert in het park de Warande.

De meeste Helmonders hadden nog nooit een damhert van dichtbij gezien. En zo vond het hert een plekje in de tuin van de toenmalige theeschenkerij ‘De Kluis’’. Nu is daar restaurant ‘ De Warande’ te vinden. Heel veel ruimte had het dier daar niet. In de Warande werd een terrein van achttien bij dertig meter uitgekozen. Daar kwam een hek omheen. Boswachter Janus Wijnen bouwde er een hertenstal en hij zorgde voor het hert. Echt gezellig was het niet voor het dier, want een hert hoort eigenlijk in een groep thuis.

Jan Visser
Gelukkig was er een Helmonder die zich het lot van het dier aantrok. Zijn naam was Jan Visser. Als echte natuurliefhebber was hij regelmatig in de Warande te vinden. Hij had veel belangstelling voor de vogels en de planten en hij stoorde er zich heel erg aan dat het hert alleen was.

Hertenkamp
Volgens Jan Visser wilden de Helmonders graag een echt hertenkamp. Maar hoe pak je zoiets aan? Eind 1937 legde Jan Visser de gedachte voor een heus hertenkamp voor aan Frans Jozef. Maar Frans Jozef twijfelde of de Helmonders wel op zo’n parkje zaten te wachten. Nog geen uur later stond Jan Visser bij Frans Jozef op de stoep met zijn eerste succes. Hij had tien handtekeningen en 100 gulden voor het stichten van een hertenkamp bij zich.

Notaris van Keulen wilde wel voorzitter worden van een bestuur, maar Jan Visser moest opnieuw bewijzen dat zijn idee ook leefde onder de mensen die in Helmond woonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *