• asbestsanering

Woningcorporatie Woonpartners heeft de asbestsanering in Brouwhuis bijna voltooid. Schuurtjes van woningen die voor 1994 gebouwd zijn hebben meestal asbest dakplaten. Door de jaren heen werden deze platen door de wet verboden vanwege de gezondheid en het milieu. De woningcorporaties begonnen dus ook deze dakplaten te vervangen. Zo ook woningcorporatie Woonpartners. Deze maand zijn zij aan het laatste gedeelte van Brouwhuis bezig om de daken te vervangen. Maar het is indrukwekkend om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Ik heb deze harde werkers een paar dagen gevolgd om te zien wat er allemaal bij komt kijken bij het vervangen van de daken.

Voordat zij gaan beginnen komen zij even kijken bij de woningen om te zien wat er moet gebeuren om zo veilig mogelijk hun werk te doen. Allereerst wordt er al verteld dat de bewoners die dag niet in de buurt mogen komen op de werkplek. Bij mij was dat in mijn achtertuin. Het gedeelte rondom de schuur moest vrij gemaakt zijn van obstakels. Dan komt er een medewerker die met gele linten het gebied afzet en overal waar gelopen moest worden te bedekken met dikke folie. Zelfs de toegangspoort werd bedekt met de folie. Er verschenen enkele mensen in pakken met een zuurstofslang.  Zij moesten voorzichtig het dak op klimmen en daar eerst alle bouten en moeren los schroeven zodat daarna de panelen eraf gehaald konden worden. Iets verderop stond een enorme beveiligde container ( op de parkeerplaats) waar de panelen voorzichtig worden ingeladen. Daarmee is de asbestsanering een feit.

Als de panelen er eenmaal af zijn komt er een inspecteur om te kijken of het dak er fatsoenlijk en netjes afgehaald is. Vervolgens worden er door drie man sterk weer de nieuwe panelen opgelegd waar na er enkele andere monteurs weer de panelen vastschroeven. Eindresultaat is dan wel een mooi en veilig dak. En daar het om.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *