(geannuleerd) De 79e editie van Kunstlokaal42

Zoals we vorige maand al meldden heeft ook Kunstlokaal42 een coronaproof jasje aangetrokken. Het was Jurr die met een passende oplossing kwam: Lokaal42 werd omgebouwd tot een widebody: als in een vliegtuig een tafeltje met twee stoelen links tegen de muur en aan de andere kant een tafeltje met twee stoelen rechts tegen de bar (gezien van buiten naar binnen). We houden een ruim middenpad over (anderhalve meter). Eventueel statafels met krukken in het voorgedeelte. En dat is goed bevallen, zowel bij publiek als bij de uitbaters. Dus dat blijft zo!

De inmiddels afgekondigde nieuwe maatregelen, die onder andere behelzen dat de horeca om 22.00 uur moet sluiten, hebben ertoe geleid dat we de aanvangstijd van Kuntlokaal42 vervroegen tot 19.00 uur. Dus let op: we beginnen eerder.

Nog steeds is het nodig in coronatijden en met maximale bezoekers-aantallen om te reserveren. Doe dat tijdig via lokaal42@gmail.com. De toegang is en blijft gratis!

De eerstkomende editie is 21 oktober, en te gast is dan de Helmondse historicus Angelie Sens

Ik hoop dat jullie er gezond en wel weer allemaal bij zijn!

Angelie Sens

Bejubeld of verguisd? De erfenis van Johannes van den Bosch (1780-1844) en zijn link met Helmond

 De negenenzeventigste editie van Kunstlokaal42 staat in het teken van de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema daarvan ‘Oost/West’. Angelie Sens schreef het boek ‘De kolonieman. Johannes van den Bosch (1780-1844), volksverheffer in naam van de Koning’.  Van den Bosch is voor velen wellicht een wat minder gekende of zelfs on- bekende; reden voor Angelie Sens om juist een boek aan hem te wijden. Nadrukkelijk geen biografie, maar een tijdsbeeld. Van den Bosch toog in opdracht van Koning Willem I zowel naar de west (Suriname) als naar de oost (Java). Een betere aansluiting bij het thema van de Maand van de Geschiedenis konden we niet vinden!

Het boek van Angelie Sens is ook genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020, en staat inmiddels op de shortlist. Op 25 oktober 2020 wordt de prijs uitgereikt door juryvoorzitter Hans de Boer tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT. Spannende tijden dus voor Angelie!

Angelie Sens (Helmond 1960) neemt jullie op 21 oktober mee naar de woest interessante jaren 1780-ca.1850/60. Het zijn jaren van revolutie en diepgaande veranderingen, wereldwijd, jaren van hoge verwachtingen op een beter leven en tegelijkertijd voor veel mensen, wereldwijd, een periode van oorlogen, armoede en ellende.

De leefjaren van Johannes van den Bosch vallen zo ongeveer samen met die meest interessante periode in de geschiedenis van de afgelopen twee eeuwen. Na 1815, als Napoleon het veld heeft geruimd, breekt er een periode aan die te vergelijken is met de wederopbouw-periode na de Tweede Wereldoorlog.

Johannes van den Bosch is een uitermate belangrijke speler in de opbouw van de nieuwe staat en samenleving na 1815, als Nederland, zoals de rest van de wereld, zich opnieuw moet zien uit te vinden. Hij doet dat met veel verve, met veel enthousiasme, doortastendheid, overtuigingskracht en bovenal charme. Workaholic als hij is, is niets hem teveel, niets lijkt hem te weerhouden om zijn ideeën en idealen voor een betere wereld vorm en gestalte te geven. Maar de praktijk is altijd weerbarstiger dan gedacht.

Het belooft woensdag 21 oktober wederom een boeiende avond te worden. Uiteraard is er na afloop ruimte voor vragen en discussie.

 

Nieuwe rubriek: het biermoment.

Op het eind van de avond zal Jurr Buijinck, uitbater van Lokaal42 en groot bierkenner, ons iets vertellen over een nieuw bier in het assortiment, al dan niet passend bij het seizoen of onderwerp. Uiteraard kunt u het betreffende biertje na afloop drinken.

Angelie Sens is cultuur- en pershistoricus. Ze was in haar lange carrière onder andere directeur van het Persmuseum, onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en momenteel is ze directeur van het Zuid-Afrikahuis te Amsterdam.

In 2019 verscheen van haar hand het voor de Libris Geschiedenisprijs genomineerde boek ‘De kolonieman. Johannes van den Bosch (1780-1844), volksverheffer in naam van de koning’. Eerder schreef ze onder andere ‘Mensaap, heiden, slaaf. Nederlandse visies op de wereld rond 1800’ (2001) en samen met andere auteurs ‘Journalistiek in de tropen’ (2005) en ‘K’ranti! De Surinaamse pers, 1774-2008’ (2008).

 

Foto: Kors de Bruin

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *