Actie voor herstel rondvaartboot de Waterengel

Salonboot De Waterengel uit 1975 wordt door de eigenaren Franc Speetjens en Nancy van Heeswijk uit Son en Breughel gebruikt om er mensen met dementie en/of andere beperking mee rond te varen. Dat was althans de bedoeling. Maar De Waterengel ligt voor een opknapbeurt in een hal. De 130.000 euro die de renovatie moet gaan kosten zijn nog niet binnen. Daarom bedacht Nancy de actie ‘Het wil niet vlotten’om geld op te halen. Op 1 juni vertrok ze met haar hond Guus op een vlot van Den Bosch voor een tocht langs veertien plaatsen naar Tilburg. Onderweg moeten allerlei acties geld opleveren.  Op dit moment is het vlot vanwege het slechte weer gestrand in Veghel aan de Noordkade in afwachting van beter weer. 

Helmonders herinneren zich nog wel de rondvaartboot die enkele jaren geleden aangemeerd lag in het kanaal bij de sluis in Brouwhuis. Daar kon je reserveren om een rondvaart te maken over het kanaal. Op een gegeven moment was de Waterengel uit het zicht verdwenen en niemand hoorde er meer iets van. Tot kort geleden er een bericht binnenkwam dat de Waterengel na enkele jaren achterstallig onderhoud een drastische opknapbeurt nodig heeft. De voormalige Helmondse eigenaren Jan en Corry hadden er door omstandigheden niets meer aan kunnen doen en moesten de boot verkopen. De nieuwe eigenaren gaan de boot in oude staat, en beter, terugbrengen. Ze willen er een rolstoellift in bijvoorbeeld. Alles moet op en top geschikt zijn voor het varen met ouderen en mensen met een beperking. Maar dat is kostbaar.

Aandacht en donaties

Nancy werkt in de entertainmentbusiness en treedt vaak op voor ouderen. Ze gaat twee weken lang niet van het vlot af en overleeft met hulp van de omgeving. Samen met hond Guus woont zij in een tentje op het vlot, waarop een knusse huiskamer is gerealiseerd. Ze wordt gesteund door haar man Franc en de https://www.stichtinggvo.nl/. Artiesten die aangesloten zijn bij die stichting treden op voor de doelgroep van de Waterengel. In elke gemeente aan het kanaal ontvangt Nancy gasten met uiteenlopende verhalen, liederen, gedichten, mensen uit de zorg of de doelgroep van de rondvaartboot. In Veghel was dat de circusgroep Mr. Poehaa met directeur René Hildesheim aan het roer. Hij gaf donderdag een workshop steltlopen op de Noordkade waar liefhebbers 10 euro voor moesten betalen. Inmiddels zijn op alle plaatsen waar het vlot aanmeert wel acties georganiseerd. Op die manier moet De Waterengel meer bekendheid krijgen.

Route

Als het weer beter wordt gaat de vaartocht via Laarbeek naar Aarle Rixtel. In Helmond mag het vlot niet aanmeren vanwege de veiligheid. Daar zou Nancy zondag te bezoeken zijn, maar dat lukt dus niet. Na Helmond vaart Nancy door naar Nuenen, Son en Breugel, Best, Eindhoven om dan koers te zetten naar Tilburg.

Wie de Waterengel wil ondersteunen kan een kijkje nemen op de website https://www.dewaterengel.nl/. Informatie is ook te vinden via de Facebookpagina van de Waterengel.

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Hans Choufoer

Redacteur - Foto-journalist bij Ditisonzewijk.nl - Helmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *