5 tips om veilig op je brommer te rijden

Het is heerlijk om te toeren op je brommer, maar helaas is het rijden op een brommer niet zonder risico’s. Het is nou eenmaal een feit dat je op je brommer kwetsbaarder bent dan in bijvoorbeeld een auto. Om veilig op je brommer te kunnen rijden hebben wij daarom onderstaande 5 tips. Lees snel verder!

1. Investeer in een helm

Onze eerste en misschien wel belangrijkste tip is om te investeren in een helm. In Nederland moet je op je brommer verplicht een helm dragen en dit is niet voor niets. Op een brommer ben je meer kwetsbaar dan in een auto en hierdoor is de kans op letsel bij een ongeluk ook een stuk groter. Dus, wees verstandig en investeer in een kwalitatief goede helm. Houdt rekening met het materiaal van de helm, de maat en de pasvorm. Kijk ook even op het labeltje aan de binnenkant of de helm een E-keurmerk heeft. Dit veiligheidskeurmerk geeft aan dat de helm uitgebreid getest is en dat de veiligheid is bewezen. Dat is fijn om zeker te weten!

2. Sluit een brommerverzekering af

Ben je sinds kort eigenaar van een brommer? Dan moet je je brommer verzekeren, dit is in Nederland verplicht. Met een brommerverzekering ben je goed verzekerd bij diefstal en schade. Dat scheelt weer een zorg! Heb jij nog geen verzekering op het oog? Kijk dan eens bij InShared. Bij deze online verzekeraar vind je betrouwbare verzekeringen voor een prikkie. Wanneer je kiest voor een Allrisk verzekering zijn ook de accessoires, waaronder je nieuwe helm, goed verzekerd!

3. Let op de verkeersregels

Om veilig te rijden is het ook verstandig om je te houden aan de verkeersregels vanuit de overheid. Wij hopen dat je in ieder geval goed heb opgelet tijdens deze theorie. Allereerst mag een brommer niet harder kunnen rijden dan 45 km/u, een opgevoerde brommer is dus niet toegestaan. Wist jij dat de meeste brommer ongelukken gebeuren met opgevoerde brommers? Wanneer jij veilig wilt rijden is dit dus zeker af te raden. Ook zijn deze opgevoerde brommers meestal niet verzekerd. Hierdoor heb je wel een probleem wanneer je iemand aanrijdt. Hiernaast moet je uiteraard ook rekening houden met algemene verkeersregels, zoals niet rijden met alcohol op, maximumsnelheden en niet door rood rijden.

4. Houd je aandacht er goed bij

Waar gebruik jij je brommer voor? De kans is groot dat je misschien iedere dag dezelfde rit rijdt, bijvoorbeeld naar het werk of naar school. Toch is het belangrijk om te onthouden dat deze rit wel iedere dag anders verloopt. Afhankelijk van het weer en het seizoen kunnen wegen onverwacht modderig of glad zijn. Uiteraard kunnen ook andere weggebruikers voor onverwachte situaties zorgen, houd je aandacht er dus altijd goed bij!

5. Doe een laatste check

Onze laatste tip is om voordat jij op je brommer springt nog even een laatste veiligheidscheck uit te voeren. Dit is een check waarbij je de remmen, licht, water en de ketting controleert. Naast dat het goed is voor je veiligheid, is het ook goed voor je brommer. Hiermee laat jij je brommer rustig op gang komen en ga je niet direct met een koude motor op pad.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *