2 juni: wereldwijde aandacht voor eetstoornissen

Een eetstoornis is best lastig te herkennen en is vaak omgeven met vooroordelen en schaamte. Juist daarom is Loes Jacobs – van Lier blij met World Eating Disorders Action Day (WEDAD) op 2 juni. “Ik wil mensen die lijden aan een eetstoornis de boodschap meegeven: er is hulp voor je, herstel is mogelijk.”

Loes (52) weet als geen ander wat een eetstoornis met je doet. Al sinds haar 12e jaar was ze obsessief bezig met voeding en gewicht. “Steeds als ik in een dip zat, kwam de eetstoornis weer meer naar voren. Omdat het eten iets was waar ik controle over had. Dat drukte de depressie naar de achtergrond.”

Pas op haar 45ste startte ze met een intensieve therapie bij het Hoogspecialistisch Centrum voor Eetstoornissen van GGZ Oost Brabant, in Helmond, die anderhalf jaar duurde.

“Ben ik 100 % genezen van mijn eetstoornis? Nee dat niet. En zeker in spannende tijden zoals nu, dan merk ik dat de stem van de eetstoornis zich weer laat horen. Maar gelukkig herken ik de stem en weet ik hoe ik ermee moet omgaan. Ik heb ermee leren leven en laat me er niet meer door belemmeren. Het leven is weer leuk! Ik heb onlangs mijn opleiding tot ervaringsdeskundige afgerond. Dat ik mijn ervaring kan inzetten bij anderen, door hen hoop en perspectief te bieden, dat is fantastisch.”

Loes deelt graag de waarheden van een eetstoornis (bron: Academie for Eating Disorders, 2015):

 1. Veel mensen met een eetstoornis zien er gezond uit, maar kunnen ontzettend ziek zijn.
 2. Gezinnen verdienen geen schuld en kunnen voor de patiënt en de hulpverlener de beste bondgenoten zijn.
 3. De diagnose eetstoornis is een gezondheidscrisis die het persoonlijke en het gezinsleven ontwricht.
 4. Het hebben van een eetstoornis is geen keuze maar een serieuze ziekte die biologisch beïnvloed wordt.
 5. Eetstoornissen komen voor bij mensen van alle geslachten, leeftijden, etniciteit, lichaamsvormen en gewichten, seksuele oriëntaties en sociaal economische statussen.
 6. Eetstoornissen gaan gepaard met een verhoogd risico op zowel suïcide als somatische complicaties.
 7. Erfelijkheid en de omgeving spelen een belangrijke rol in het ontstaan van eetstoornissen.
 8. Genen alleen voorspellen niet wie er een eetstoornis zal ontwikkelen.
 9. Volledig herstel van een eetstoornis is mogelijk. Vroege detectie en snelle interventie zijn belangrijk.

GGZ Oost Brabant

Foto: Wim Hollemans

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door GGZ Oost Brabant

Wij staan voor 'gezondheid die je je eigen familie gunt' en zijn er voor burgers met complexe psychische zorgvragen. Voor hen bieden wij veilige menslievende zorg 'in het Brabantse land'.

Dit artikel heeft 4 reacties

 1. Avatar
  T.Huisman Reply

  Eric van Furth zei ooit dat ze mensen met een eetstoornis nooit uitbehandeld mogen noemen en daar ben ik het ook wel mee eens. Als je iemand uitbehandeld noemt dan verlies je weer een stukje hoop en dat heb je nodig voor herstel. Hoop dat iedereen hoop geeft en ook mensen die er niet mee te maken hebben er om geven en er aandacht aan geven hun zo veel mogelijk bij het leven willen betrekken. Hoop doet leven. In de tachtiger jaren werd ik opgenomen in het ziekenhuis. ik sliep op een slaapzaal waar iemand lag die aan de sondevoeding lag en ook een eetstoornis had. De internist kwam lang en zei tegen dat meisje dat ze maar gewoon moest eten maar meer wisten ze niet. Ze hadden toen nog niet zo veel begrip dan nu. Nu weten ze al veel meer over eetstoornissen e er komt steeds meer bij. Het lijkt mij heel ingewikkeld om de juiste toon aan te slaan in samenwerking met elkaar. Ieder heeft weer een eigen visie. Het luistert erg nauw en daar is een brede blik voor nodig. Hopelijk komt er een eind aan de wachtlijsten. De meesten of meer dan de helft knapt al snel weer op en krijgt terugval preventie aangeboden en nabehandeling. Ze hadden het over een duivels dilemma met dwangvoeding dwangopname maar deden ze dat niet dan voorzag men dat het ook niet goed zou komen en het is kiezen tussen twee kwaden. Ook groepsbehandelingen met een groep die elkaar adviezen en tips geeft om af te vallen en jaloers is op elkaar en rommelt met eten en aan bewegingsdrang doet dat is geen goed voorbeeld. Zo heb ik in het boek van Nora en Co gelezen dat ze elkaar aan zouden hebben gestoken en dat ze er niet beter van geworden zijn om daar te verblijven. Sommigen zijn meer voor individueel behandelen dan in een groep. Er zal dan weinig toezicht zijn want dat mag niet gebeuren dat iemand er minder van wordt. Ik vond het daar heel deprimerend en naargeestig. Bij Human concern is de ambiance en de sfeer beter vind ik. Bij human concern hebben ze daar over nagedacht en er heerst een innige sfeer van verbondenheid en intimiteit huiselijkheid met apart uitgezocht meubilair, en de hele entourage doet je meer op je gemak voelen. In de kliniek is het zo klinisch steriel en koud met zeil en lange gangen. .

 2. Avatar
  Tio Reply

  Er waren ook ouders die zeggen dat hun kind daar niet beter van is geworden in zo”n eetstoorniskliniek en achteraf hebben ze er spijt van en zouden willen dat ze het anders aangepakt hadden. Heb dit in het boek Nora en Co. gelezen dat geschreven is door Koos Neuvel de vader van Nora Neuvel. Ze zeggen dat de eetstoornis er nog dieper in is geslagen in zo”n steriele onpersoonlijke kliniek. Het ziet er verouderd en haveloos en naargeestig uit, en het lijkt wel een hok. En kaal hok waar iemand wordt vetgemest en waar niet naar je wordt omgekeken. Het heeft niets persoonlijks. Er zijn veel boeken over geschreven met veel therapieen en behandelmethoden. het valt niet mee om de juiste toon aan te slaan. De een is de ander niet. Er zijn wel een paar gedreven mensen maar hoop dat ze samenwerken met elkaar. Out of de box denken met een brede visie en dat die keetaanpak werkt, en dat die wachtlijsten worden opgelost. Men is meer dan een lichaam maar heeft ook een geest en een ziel.

 3. Avatar
  Tio Reply

  Ze zeggen van kijk naar de persoon die er achter zit en dat iemand meer is dan een eetstoornis. Hoop doet leven maar als ze dan zeggen van dat je uitbehandeld bent zou men niet mogen zeggen want dan laat je de moed misschien eerder zakken. Dit doen uitgebluste hulpverleners die om den brode werken en onpersoonlijk standaard volgens evidenced based treatment. Het is alsof ze vinden dat iedereen gelijk is. Het is wreed om iemand de hoop te ontnemen. Er is altijd wel iets en ja zoals men al zei bij WEDAD er zijn meer wegen die naar Rome leiden en ieder is uniek. Het zijn de kleine dingen die het “m doen. Het moet tegenwoordig altijd snel. Mensen zijn meer dan lichaam alleen. Men leeft niet bij brood alleen zal ik maar zeggen en heeft ook geestelijk brood nodig. Misschien kleurrijke mensen want het is zo”n saai en eenzaam leven en hun wat betrekken bij het leven. .

 4. Avatar
  Tio Reply

  Er zijn ook praatgroepen onder leiding van een genezen ervaringsdeskundige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *