15 juni Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling

Maandag 15 juni is de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling. Ook Veilig Thuis Zuidoost-Brabant zet zich samen met partners in om dit soort mishandeling bespreekbaar te maken, te signaleren en tegen te gaan.

Ouderen moeten zich veilig voelen en veilig zijn. Toch krijgt 1 op de 20 thuiswonende 65-plussers ooit te maken met ouderenmishandeling, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ouderenmishandeling is een nog relatief onbekend maatschappelijk probleem waarop een groot taboe rust. Iemand waar je (deels) afhankelijk van bent, zoals een familielid, huisvriend of professional, mishandelt je, verwaarloost je, scheldt je uit, kleineert je, misbruikt je seksueel, sluit je op, of maakt misbruik van jouw geld en bezittingen.

Campagne Rijksoverheid ouderenmishandeling

De Rijksoverheid voert een campagne onder het motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’. De campagne roept mensen op om wat te doen met hun zorgen over mishandeling. De website ikvermoedhuiselijkgeweld.nl geeft mensen advies wat ze kunnen doen. Hier staan onder andere de signalen van ouderenmishandeling en tips om het gesprek aan te gaan.

Veilig Thuis

Veilig Thuis zet zich samen met partners in om ouderenmishandeling bespreekbaar te maken, te signaleren en tegen te gaan. In de aanloop naar 15 juni zet Veilig Thuis Zuidoost-Brabant specifieke communicatiemiddelen in, gericht op de omgeving van ouderen.
Voor advies en hulp kunnen mensen bellen met Veilig Thuis: 0800 – 2000. Dat kan gratis, 24/7 en mag ook anoniem. Chatten kan ook, via www.veiligthuiszob.nl

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Liam Toll

Liam Toll volgt namens Ditisonzewijk - Helmond de Helmondse politiek en heeft tevens een wekelijkse column op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *